Dečja nedelja obeležena u OŠ „Vuk Karadžić u Tegošnici

Dečja nedelja je nacionalna manifestacija za decu, koja se svakog oktobra održava u cilju poboljšanja položaja deteta. Ove godine, Dečija nedelja je obeležena od 4. do 10. oktobra pod sloganom „Dete je dete da ga volite i razumete“. I u OŠ „Vuk Karadžić“ prvog dana Dečije nedelje predstavljeni su ciljevi i sadržaji programa Dečije nedelje, a zatim je održana sednica Učeničkog parlamenta pod nazivom: „Za svako dete!“, čime je ukazano na važnost vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta.

Drugi dan Dečije nedelje bio je posvećen ostvarivanju prava deteta u doba pandemije Korona virusa. Učenici su kroz igru i zabavu, zajedno sa nastavnicom matematike Marijanom Stanković, rešavali matematički kviz, čija je tematika bila usko povezana sa aktuelnom temom epidemije. Učenici od prvog do četvrtog razreda, u duhu obeležavanja Dečije nedelje, izradili su pano posvećen uticaju epidemije Kovid-19 na obrazovni sistem i na ostvarivanje prava deteta u Srbiji.

Treći dan Dečije nedelje iskorišćen je za uživanje u muzici i baletu Stevana Hristića „Ohridska legenda“. Na času muzičke kulture, zajedno sa nastavnicom Anđicom Anđelković, učenici su najpre slušali balet koji je prvi put izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu, 29. novembra 1947. godine. Libreto je zasnovan na građi bajke i legende, koja govori o dvoje zaljubljenih, Marka i Biljane. Dva najistaknutija muzička motiva u baletu, Hristić je pozajmio od Stevana Mokranjca, a to su pesme „Biljana platno beleše“ i „Pušči me“. Inspirisani ovim baletom, učenici su ispisivali poruke i lepili na hameru ljubavi.

Istog dana, školu su posetili mali fudbaleri FK „Vlasina“ (kategorija „Cicibani“).
Pod rukovodstvom nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Aleksandra Cecića, organizovane su razne sportske igre na otvorenom, u kojima su učenici uživali.

Četvrtog dana Dečije nedelje izveden je program koji su učenici od petog do osmog razreda pripremili zajedno sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti Marijom Tasić. Dramatizacijom „Svemirskog zmaja“ Dušana Kovačevića, učenici su pokazali da li se svet deteta može približiti svetu odraslih. Drama za decu „Svemirski zmaj“ pisana je za dečji program RTS-a. U podnaslovu joj stoji „Uvod u igre odraslih“ i ima odlike slavnih Kovačevićevih dela za odrasle. Drama „Svemirski zmaj“ pokazuje da je Kovačević veliki majstor dramske umetnosti. Sve je u njoj rađeno po zakonima vrhunskog dramskog umeća: dramska priča, i dramska radnja, i odnos likova i jezik – sve je uzorno i osobeno. „Svemirski zmaj“ pruža pravo uživanje u komičnim situacijama, duhovitim replikama, maštovitoj igri dece, antagonizmu dece i odraslih, koji se s nostalgijom sećaju detinjstva, a nemaju razumevanje za postupke dece.

Kako bi pomogao da se što bolje prepešače mostovi među generacijama, da se razumeme sistem školovanja nekad i sad, i kako bi približio način života u prošlosti današnjoj deci, OŠ „Vuk Karadžić“ posetio je nastavnik srpskog jezika i književnosti Dragan Stojanović, koji nekoliko godina uživa u penzionerskim danima. Tematski dan

„Gradimo mostove među generacijama“ bio je u znaku razgovora sa učenicima. Nastavnik Dragan pričao je o lepim vremenima bez telefona, kompjutera i onlajn nastave, kada su učionice bile pune đaka. Pričajući razne anegdote iz svoje bogate profesije, uspeo je da zabavi prisutne, ali i da pomogne svima da izvedu pouke i da budu bolji i odgovorniji.

Petog dana Dečije nedelje organizovana je radionica na kojoj su učenici od prvog do četvrtog razreda, zajedno sa svojim učiteljima, izradili lutke koje će naknadno biti poklonjene Predškolskoj ustanovi “Milka Dimanić”. Nakon radionice učenici su izveli lutkarsku predstavu “Karavan dečijih prava”, čime je još jednom ukazano na važnost poštovanja prava i obaveza deteta.

 

Objavljeno: 11.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca