Efikasno korišćenje ogrevnog drveta

U odnosu na ukupan broj domaćinstava koja se greju na drva, takav način ogreva efikasno u Leskovcu koristi svega 0,3 odsto, a u Vlasotincu 0,2 odsto domaćinstava, rezultati su istraživanja sprovedenog u šest opština i gradova južne i jugozapadne Srbije. Iako je situacija nešto bolja u Užicu, Bajinoj Bašti, Ivanjici i Novoj Varoši, to je daleko ispod željenog i optimalnog nivoa, zaključak je istraživanja sprovedenog u 4.178 privatnih objekata, u okviru projekta „Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji“.

– Prosečni stepen iskorišćenosti energije ogrevnog drveta u slučaju kad je drvo suvo, a peć stara 15-ak godina iznosi oko 30%. Ukoliko drvo nije suvo, taj procenat je još niži. To znači da nam velika količina energije odlazi kroz dimnjak- kaže prof. dr Branko Glavonjić, nacionalni ekspert za biomasu.

– Zato je važno edukovati ljude kada i kako treba da kupuju i koriste ogrevno drvo koje je ekološko gorivo i jeste obnovljivi resurs, ali nije neograničen – smatra rukovodilac projekta mr Milica Vukadinović.
Ukoliko bi se drvo nabavljalo na proleće, dobro sušilo, uz druge parametre kao što su efikasne peći, dobra izolacija i adekvatna stolarija, ušteda po grejnoj sezoni u domaćinstvima bi bila i do 200 evra. Kada se to pomnoži sa 1,1 milion domaćinstava koja koriste ogrevno drvo u Srbiji, lako je izračunati uštedu ovog energenta koje u tom slučaju može da se koristi i za razvojne komponente, smatraju stručnjaci.

Slaboj efikasnosti grejanja doprinosi više faktora od kojih su najznačajniji : starost objekta, nedostatak izolacije, nabavka ogreva na par nedelja pre početka grejne sezone i nedovoljno efikasni uređaji za grejanje i kuvanje koji se u Srbiji koriste u najvećem broju domaćinstava. Tako je efikasnost u toku grejne sezone u proseku oko 30% i manje, što dovodi do većih troškova koji se, po sezoni, kreću od i do 200 evra po domaćinstvu.

Ogrevno drvo je ekološko gorivo. Energija iz drveta je i najjeftinija. Cena jednog kilovatsata ove energije niža je 2,6 puta u odnosu na mazut, 1,7 puta u odnosu na prirodni gas i 10% u odnosu na ugalj. Ipak, drvo jeste obnovljivi, ali nije neograničeni resurs. Zato je glavni cilj projekta jačanje kapaciteta i stvaranje povoljnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji. To treba da doprinese zaštiti životne sredine i uštedi u domaćinstvima.

Prema rečima rukovodioca GIZ DKTI programa Tomasa Mihela, svoj posao u ovoj oblasti treba da uradi i država koja će uvođenjem regulatornog okvira naterati proizvođače peći i kotlova da proizvode efikasnije uređaje. Projekat „Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima“ sprovodi se u okviru bilateralne saradnje Vlade Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije koju implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju kroz program „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“.

 

Objavljeno: 09.10.2014 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca