Ekspanzija rukometa u Vlasotincu – Rukometašice na dobrom putu

Sa ekspanzijom rukometnog sporta u Srbiji, koji je u početku pripadao samo muškarcima, polako, vremenom počinje, po ugledu na druge države, formiranje ženskih klubova što je za to vreme predstavljalo revoluciju u sportu.

Nije trebalo da protekne mnogo vremena a u gradu na obalama Vlasine, koji je još od sredine šeste decenije prošlog veka imao muški rukometni klub, i devojke su se upustile u rukometnu avanturu. U to vreme , sredinom šezdesetih godina, rukomet je uživao veliku popularnost koja se mogla meriti sa fudbalom koji je, to jest Vlasina, ipak bilo na vrhu.

U toj sedmoj deceniji 20. veka rukomet se igrao na jedinom terenu za male sportove u Vlasotincu koji se nalazio u dvorištu Gimnazije, odnosno Građevinske škole. Taj jedini teren za te namene bio je posut šljakom i iziskivao je dodatne napore što su rukometašice uspevale da savladaju.


Bilo je to vreme apsolutnog amaterizma. Klubovi nisu imali svoje budžete pa samim tim igračice nisu dobijale plate niti druge nadoknade po osnovu bavljenja rukometom. Opština nije učestvovala u finansiranju rukometnih klubova već je to bila obaveza preduzeća čija imena su nosili klubovi. Muški rukometni klub je nosio ime Besko, po preduzeću koje se bavilo izradom montažnih zgrada. Ženski klub je dobio ime po tekstilnom preduzeću Vlasinka. Jedan broj igračica Vlasinke je bio zapošljen u istoimenoj fabrici. Posle nekoliko godina RK Vlasinka se ugasio jer nije bilo mladih igračica koje bi nasledile one starije koje su prestajale da igraju zbog odlaska iz grada ili zbog udaje. Ova sudbina kluba će se nastaviti i u narednom periodu, klub bi zaživeo i za nekoliko godina se opet gasio.Današnji klub ženskog rukometa koji nosi naziv Ženski rukometni klub (ŽRK) Vlasotince je svakako najuspešniji sportski kolektiv u ženskom sportu. Vlasotinačke rukometašice se takmiče u Prvoj ligi Istok i to sa velikim uspehom. U prošloj sezoni kao prvoplasirani klub u grupi A igrale su Baraž za Super B ligu ali nisu uspele da se dokopaju višeg ranga, završile su na 3. mestu. O razlozima koji su uticali da se ne ostvare snovi mladih Vlasotinčanki bilo je mnogo govora ali svakako da je glavni nedovoljno finansijskih sredstava kao i sam tretman rukometašica u vlasotinačkom sportu. Kako drugačije tumačiti da klubovi istog ili nižeg ranga dobijaju i višestruko veća sredstva za realizaciju programa. Često rukometašice nemaju i ravnopravni tretman u rasporedu termina za treninge, jer se gotovo uvek namire neki drugi koji bez obzira na slabiji rejting bivaju u povlašćenom položaju u odnosu na rukometašice.

Iz lokalne samouprave koju vlasotinačke igračice promovišu, stižu obećanja da će se položaj ovog kluba, koji je trenutno na vodećoj poziciji u Prvoj ligi, popraviti. Ukoliko obećanja iz opštine i Sportskog saveza budu realizovana onda se s pravom može očekivati da će posle muškaraca i devojke zaigrati Super B ligu.

 


 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravnost polova i položaj žena u vlasotinačkom sportu.

 

Prethodni članak                                                                                                      Sledeći članak

 

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 03.08.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca