Fudbal zaražen koronom

Da Korona virus utiče na zdravlje ljudi postalo je jasno kad smo se suočili sa njim, ali još uvek nije, bar ne naučno, dokazano da ova pošast utiče na zdrav razum i rasuđivanje. Svedoci smo da tamo gde se pojavi u obliku epidemije Korona ostavlja velike i trajne posledice. Ovih dana suočavamo se sa teškim posledicama koje je virus ostavio u srpskom fudbalu.

Kada je pre više od godinu dana, zbog pandemije izazvane virosom Kovid 19 uvedeno vanredno stanje i prekinuta sva sportska takmičenja, niko, bar ne u fudbalskoj organizaciji, nije razmišljao o posledicama koje će pošast ostaviti na, i onako do krajnjih granica, upropašćeni fudbalski sport u zemlji Srbiji. Kako sve prolazi tako je prošlo i vanredno stanje ali prekinuta prvenstva u fudbalskoj Srbiji nisu nastavljena već je saopšteno da će se „bubamara“ zakotrljti u mesecu avgustu i to početkom novog prvenstva. E to je bila prilika za da na scenu stupe razni „stručnjaci“ ali pre svega mešetari koji su u ovoj situaciji videli priliku za plasiranje svojih ličnih interesa, a na štetu svih ostalih, počevši od klubova, fudbalera, pa do ljubitelja fudbala. Ti fudbalski mudraci, ili samo par njih, donose odluku da se lige na skoro svim nivoima prošire uprkos propisima koji kažu da svaka reorganizacija mora biti najavljena bar godinu dana ranije. I tako dobismo proširene Super ligu, Prvu ligu Srbije, Srpske lige, doduše zone su ostale na nivou na kom su bile i pre Korone ali će trpeti posledice.

Tako smo dobili Prvu ligu Srbije sa 18 klubova, Srpsku ligu Istok sa 20 umesto 16 klubova. Šansu nisu propustili i „mudraci“ iz FS Jablaničkog okruga pa su okružnu ligu od 16 klubova proširili na neverovatnih 24, sve to zamaskiravši podelom u dve grupe po 12 klubova. Situacija je bila idealna za „mešetare“ jer je trebalo odlučiti kako i ko će popuniti novonastala slobodna mesta u ligama. A kako među ljudima koji vode klubove ima onih sa nerealnim ambicijama i onih koji iz tog stanja mogu izvući i neku ličnu korist, nastalo je utrkivanje ko će ponuditi više. Fudbalski „mudraci“ i mešetari su trljali ruke i sproveli svojevrsnu „licitaciju“. Tako se desilo da ne poštujući rezultate ostvarene na terenu prekoredno unapređenje dobiju i oni koji su strepeli za goli život. Primera ima mnogo ali karakteristični su GFK Dubočica i SFK Morava. Leskovčani su ekspresno prekomandovani u Prvu ligu Srbije iako su u prekinutom prvenstvu Srpske lige Istok bili u donjem delu tabele a slična situacija je i sa Hanskom Moravom koja je iz zone Jug prebačena na srpskoligaški Istok.

Fudbalski „stručnjaci“ su zamislili da se posle tog nesrećnog prvenstva sve vrati u pređašnje stanje. I eto sada gledamo posledice. Iz Prve lige Srbije su ispala sva pet kluba, Jagodina, Trajal, Radnički Pirot, Dubočica i Dinamo, koji gravitiraju ka Srpskoj ligi Istok, što je napravilo haos u ovoj ligi. Umesto 7 ili 8 klubova, ako prvak Timok ne prođe kroz baraž za viši rang, ispašće 12 odnosno 13 klubova što znači svi oni koji se na kraju takmičenja nađu ispod 8. odnosno 7. mesta. Zbog ovakve situacije u završnici prvenstva učestala je pojava „čudnih“ rezultata. Posledice ove „igranke“ su da će u niži stepen takmičenja verovatno morati i dva ugledna niška fudbalska kolektiva Car Konstantin i Sinđelić.

Ipak najveći ceh će platiti klubovi u zoni Jug a sa njima i Budućnost iz Orašja koja kolo pre kraja zauzima 10. mesto na tabeli. Iz Srpske lige u zonu Jug ispada 4 kluba, Radan, OFK Topličanin SFK Morava i Moravac Orion što znači da će iz južne zone ispasti 7 klubova, znači svi ispod 9. mesta.

Na kolo pre kraja takmičenja nejasno je šta će se događati u dve grupe Jablaničke okružne lige jer na postoeća 24 kluba pridodaju se Budućnost, Čekmin, Jedinstvo Grdelica i prvak Međuopštinske lige što znači ukupno 28 klubova. Za sada je nepoznanica i šta će biti sa Jedinstvom iz Bošnjaca koje je ranije napustilo takmičenje u zoni Jug. Ako se poštuju pravila Bošnjačani bi trebalo da završe u Međuopštinskoj ligi ali glasine kažu da nije nemoguće da se nađu u JOL što bi dovelo do neverovatnih 29 klubova. Na potezu su rukovodioci FSJO. Pošto nema zvaničnih informacija fudbalska čaršija ima nekoliko rešenja, jedno je da se liga, odnosno grupe dalje šire, što bi bila smrtna presuda fudbalu na ovom prostoru. Druga varijanta je da se opet forsira jedna grupa od 16 klubova što bi značilo da status treba da izgubi njih 12 a treća je da liga ostane u dve grupe sa po 12 klubova što bi za 4 značilo selidbu u niži rang, što nije dobro za fudbalski sport u Okrugu. Priča se o još jednoj možda i najboljoj varijanti, da se klubovi rangiraju po kvaliteu infrastrukture i organizacije i od prvih 16 napravi jedna okružna liga. Najgore je to što klubovi ne znaju kakva ih sudbina čeka i to zbog nesposobnosti rukovodstva FS JO.

Ovo je trenutno stanje ali uvek ima nekih malo verovatnih priča lansiranih iz klubova koji su loše prošli u ovom galijamatisu, najviše onih o navodnom odustajanju pojedinih klubova od takmičenja i to od Super lige pa do one poslednje gde bi opet neko ušićario nešto.

 

Objavljeno: 31.05.2021 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca