Sport » Glavobolje zbog doktora

Glavobolje zbog doktora

U okviru 6.kola Jablaničke okružne lige u Šišavi je trebalo da igraju Jedinstvo i Čekmin, obe ekipe bile su spremne i izašle na zagrevanje, došli su i gledaoci i policijski službenici jedino nije bilo lekara bez koga po novim propozicijama nije moguće igrati utakmicu, medicinsko osoblje po pravilima obezbeđuje domaćin. Epilog je jasan, Šišavci gube utakmicu službenim rezultatom 3:0 uz to može uslediti i kazna u vidu opomene, novčano ili oduzimanje bodova. U Jedinstvu tvrde da su imali dogovor sa lekarem ali je on u nedelju bio na utakmici Mladost-Radnik Sušica u Batulovcu njegova zamena nije stigla u Šišavu.

Ova novina u pravilima još uvek stvara nedoumice i različita tumačenja kod klubova.

– Opasnost od povreda na utakmicama je evidentna i one mogu biti jako nezgodne i teške pa je pravovremeno ukazana pomoć važna.Rukovodeći se time IO FSJO je iu propozicije takmičenja uneo da je prisustvo lekara odnosno medicinskog tehničara na utakmicama Jablaničke i Međuopštinske lige obavezno.Ovo pravilo odavno važi u višim stepenima takmičenja, moramo zaštititi zdravlje fudbalera. Utakmica se može igrati bez kompletnih sastava timova, ako nedostaje neki sudija može se pronaći u publici, ni prisustvo delegta nije obavezno ali bez doktora nema utakmice. Klubovi moraju najozbiljnije shvatiti ovo novo pravilo ne zbog eventualnih kazni nego pre svega zbog zdrvstvene bezbednosti fudbalera ali i ostalih aktera utakmica – kaže Radovan Stanković, potpredsednik IO FSJO i Predsednik OFS Vlasotince.

Postoje neka mišljenja u pojedinim klubovima da bi medicinsko osoblje za utakmice trebalo da se obezbedi iz nekih struktura lokalne samouprave koje bi imale spiskove lekra i određivale ih ko će na koju utakmicu dežurati i to bez novčane nadoknade.

– Možda je uvođenje lekara u uslove za odigravanje utakmica udar na tanke klupske budžete ali je korist od toga dleko veća. Ako su plaćena službena lica, pomoćno osoblje, igrači, treneri i drugi zašto bi lekari radili volonterski a imaju daleko veću odgovornost od svih pomenutih – ističe Stanković.

Troškovi medicinskog osoblja ne bi iznosili više od 25 hiljada po prvenstvu što je daleko manje od eventualnih posledica neukazivanja pravovremene pomoći povređenim igračima. Samo troškovi za sokove i piva posle utakmice iznose više nego dnevnica medicinskog radnika.

 

Objavljeno: 28.09.2017 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca