Godina preduzetništva u Vlasotincu

O istoriji razvoja preduzetništva u Vlasotincu se malo zna, jer ovaj istorijski segment nije dovoljno istražen. Na početke razvoja, napredne ljude koji su nakon oslobođenja od Turaka , kao i između dva svetska rata pokrenuli privrednu aktivnost Vlasotinca podsetili su sinoć učesnici okruglog stola, koji je organizovan u okviru projekta Godina preduzetništva u Vlasotincu. Projekat sprovodi opština Vlasotince u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a naša opština je među prvim opštinama pokrenula ovaj projekat. Inače , Vlada Srbije je 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva.

– Shvatili smo značaj preduzetništva za Vlasotince i lokalna samouprava je podržala ovaj projekat, najpre da bismo se prisetili kakvo je preduzetništvo nekada bilo, kakvo je sada, a istovremeno da stvorimo viziju kakvo ono treba da bude kako bismo bili korak ispred drugih. Cilj nam je svakako da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju drugačije nego do sada, da shvate da mora da se bore za svoju egzistenciju, da shvate da je sve dostižno – kazao je obraćajući se prisutnima Zoran Todorović, predsednik opštine.

O razvoju vinogradarstva i formiranju prve zadruge u Vlasotincu govorio je Novica Tričković, kustos Zavičajnog muzeja.
– Ideja o formiranju zadruge javila se još pre Prvog svetskog rata. Osnivačka skupština zadruge održana je 1922. godine, a ona je radila po principu otvorenog računa. To znači da otkupna cena grožđa nije bila određena, a sve što se isplati zadrugaru za uneto grožđe isplaćuje se nakon prodaje svih proizvoda iz te berbe i to nakon što se se odbiju troškovi poslovanja- rekao je Tričković.


Sava Ćukalović, profesor fizike u penziji, u svom obračanju je podsetio da je zadruga bila simbol poštenja, dostojanstva, reda i rada. Da su između dva svetska rata u Vlasotincu postojali vinarski podrumi, a da bi se bio član zadruge morala je da se priloži i određena suma novca. Posebno je bio interesantan podatak da su Italijani otkupljivali komine od zadruge.

Posebnu pažnju privuklo je izlaganje profesora Saše Stankovića, autora knjige o Vlasotinčaninu Vladi Iliću, jednom od najbogatih ljudi ondašnjeg vremena u Srbiji, o njegovom pokretanju tekstilne industrije u Vlasotincu i Leskovcu. Inače, Vlada Ilić je bio gradonačelnik Beograda, osnivač zoološkog vrta u Beogradu, vlasnik više fabrika u raznim krajevima Srbije.
Inače, Saša Stanković je sedam godina prikupljao podatke za svoju knjigu, a od nadležnih dobio je obećanje da će knjiga ugledati svetlost dana u godini preduzetništva.O razvoju tekstilstva i tekstilnom kombinatu Vlasinka govorio je Jovan Mitrović, jedan od nekadašnjih direktora, a po njegovim rečima najveći razvoj tekstilstva u Vlasotincu je u periodu od 1969. do 1988. godine kada su korišćena podsticajna sredstva za razvoj tekstilne industrije.

Pored mnogih novih saznanja vezanih za oblast razvoja preduzetništva prisutni su mogli da vide i izlozbu fotografija o privrednim aktivnostima vlasotinačkog kraja između dva svetska rata.


 

Objavljeno: 29.07.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca