Na Međunarodnoj hemijskoj olimipijadi zablistao mladi Vlasotinčanin

Vlasotinčanin Žarko Ivković, ovogodišnji đak generacije Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi.

Međunarodna hemijska olimpijada (IChO) je najprestižnije takmičenje iz hemije za srednjoškolce koje okuplja najbolje mlade hemičare iz celog sveta. Na ovogodišnjoj 52. Međunardnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana online zbog pandemije korona virusa, učestvovalo je 235 takmičara iz 60 zemalja. Pored Žarka, Srbiju su na ovom takmičenju veoma uspešno predstavljali i Filip Koldžić iz Beograda, Jovan Marković iz Kruševca, koji su takođe osvojili po srebrnu medalju, kao i Vasilije Pantelić iz Beograda koji je osvojio bronzanu medalju. Ovi rezultati su Srbiju stavili u sam vrh hemijske mape Evrope.

Kada neko ima zacrtane ciljeve i planove pred sobom, želju i volju za njihovo ostvarenje, onda i uspeh ne može izostati. Takav je upravo Žarko Ivković iz Vlasotinca. Skroman po prirodi, ne voli da se hvali, i ako ima čime. Za ponos roditelja su takva deca, pametna, vaspitana i kulturna koja odlučno koračaju životnim stazama i nisu usmerena samo nauci, već imaju i druga interesovanja.

-Još u detinjstvu ljudi su primetili neobičnu inteligenciju, kao i izraženu radonznalost, naročito za prirodu i prirodne pojave. Sa četiri godine sam naučio da čitam i pišem. Moram da istaknem ulogu moje porodice koja me je uvek pratila i pružala podršku kada je to bilo potrebno – kaže nam na početku razgovora Žarko Ivković, mladi Vlasotinčanin, koji je ovih vrelih letnjih dana bio meta mnogobrojnih medija koji su poželeli da ga vide, a uz to i čuju kako je uspeo da dođe do srebrane medalje na tako prestižnoj Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi. Nema šta, Svetsko a naše – Žarko Ivković, svakako da pristaje ovom skromnom momku.

Kažite nam iz kojih premeta ste išli na takmičenja i kakve ste rezultate postizali ?

-Osnovnu školu završio sam kao đak generacije OŠ „Siniša Janić“ u Vlasotincu. Još tada sam postigao neke istorijske rezultate kao što su prvo mesto na držanom takmičenju iz hemije. U sedmom razredu, prvo mesto na državnom takmičenju iz hemije u osmom razredu, drugo mesto na državnom takmičenju iz fizike u sedmom razredu, drugo mesto na državnom takmičenju iz fizike u osmom razredu, drugo mesto na takmičenju iz srpskog jezika u osmom razredu, kao i brojne osvojene nagrade na opštinskim i okružnim takmičenjima iz svih prirodnih nauka. Dobitnik sam Svetosavske nagrade ministarstva prosvete 2015. godine.

Posle završene osnovne škole u Vlasotincu, gimnaziju ,,Svetozar Marković“ ste pohađali u Nišu ?

-Da, baš tako. Kao učenik odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku u Gimanziji „Svetozar Marković“, najbolje srednje škole u južnom delu Srbije, kao i jednoj od najboljih srednjoškolskih ustanova u Srbiji, u srednjoškolskom obrazovanju više pažnje posvetio sam fizici i hemiji, gde sam osvajao brojne nagrade na državnim takmičenjima za učenike srednjih škola.

Koji svoj uspeh smatrate do sada najvrednijim. I kako ste sa pripremali za ovu prestižnu svetsku olimpijadu ?

-Najveći uspeh je sigurno srebro sa Međunarodne hemijske olimpijade, jer to takmičenje znatno prevazilazi okvire srednjoškolskog obrazovanja, pa donegde i nivo fakulteta. Ove godine nije bilo praktičnog dela takmičenja, već je rađen test sa devet zadataka iz raznih oblasti hemije koje treba rešiti za pet sati. Zbog težine zadataka i obima gradiva koje dolazi u obzir, bile su organizovane su pripreme tima koji je predstavljao Srbiju na ovoj olimpijadi. Pripreme su bile sedam dana u Nišu pod vođstvom prof. dr. Nika Radulovića sa PMF-a u Nišu i sedam dana u Beogradu pod vođstvom prof. dr. Dušana Sladića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Pripreme su bile naporne, radilo se i po deset sati dnevno, ali je bilo pravo zadovoljstvo raditi sa ostalim članovima tima i našim mentorima.

Koji su vaši dalji planovi. Da nećete možda i vi sreću da potražite u inostranstvu, kao veliki broj mladih koji su napustili našu zemlju ?

-Ove godine upisao sam Hemiju na PMF-u u Nišu, gde planiram da završim studije i bavim se naučnim radom, a i da ostanem na fakultetu kao asistent, a kasnije i profesor. Za sada ne planiram da napustim Srbiju i odem u inostranstvo, što je na žalost danas postao logičan sled događaja – kaže na kraju razgovora Žarko Ivković.

 

Objavljeno: 05.09.2020 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca