Otvorena Izložba fotografija o Poljskoj – „Evo Poljske“

Izložba fotografija o Poljskoj, koju je danas u Vlasotincu otvorio konzul ove zemlje u Srbiji Pavel Sokolovski, predstavlja svojevrsni turistički i kulturni vodič kroz zemlju koja se menja, ali i brižljivo čuva sećanje na svoju bogatu istoriju i tradiciju, rečeno je prilikom otvaranja isložbe. Postavka sadrži 30-ak od 45 fotografija velikog formata koje je uradio Marjuš Ćeševski i predstavlja šarolikost Poljske i njene manje poznate lepote – od obala Baltika, raskošnih dvoraca i aristokratskih vila, istorijskih spomenika, prelepe prirode, preko modernih centara kulture i umetnosti, značajnih festivala do dragocenih spomenika hrišćanstva.

– Pored krajolika koji se vide na slikama, želim da vam skrenem pažnju na duhovne vrednosti koje fotografije nose sa sobom. Teško je zamisliti poljsku kulturu bez umetnika umetnika koji su odrastali u raznim krajevima Poljske gde su se mešale razne kulture. Tri godine sam u Srbiji, ali sam prvi put u Vlasoticu. Nadam se dobroj saradnji u mnogim oblastima – rekao je konzul Republike Poljske u Srbiji Pavel Sokolovski.

U ime domaćina, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović naglasio je da je prema podacima Privredne komore Srbije Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije i peti iz Evropske unije, što ukazuje na činjenicu da ima mesta za razne vidove saradnje

– Podsetiću vas da je ambasador Poljske bio u Vlasotincu i u julu ove godine i da smo dogovorili da uspostavimo najpre one vidove saradnje koji se najbrže i najlakše mogu realizovati. Reč je o saradnji u oblasti kulture. Izložba koju danas otvaramo je plod tih dogovora – rekao je Todorović.

On je podsetio i da je Svetislav Petrović, čija je supruga Poljakinja, inicijator susreta i saradnje između Vlasotinca i Ambasade Poljske.

 

Objavljeno: 19.09.2017 | Autor: InfoDesk


Galerija slika


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca