Drustvo » Ravnopravnost u sportu – Opšte stanje

Ravnopravnost u sportu – Opšte stanje

Generalno gledano vlasotinački ženski sport je permanentno u krizi. Uzroci su uglavnom složene prirode – od propusta u sopstvenim redovima pa do hroničnog nedostatka novca i nedovoljne brige nadležnih sportskih organizacija. Takvo stanje dovelo je klubove na ivicu opstanka i neizvesnu i nesigurnu budućnost.

Različiti su problemi sa kojima se susreću klubovi od nedostatka ambicija ŽFK do nedostatka novca za realizaciju ambicija ŽRK. Rukovodstvo ŽFK Rosulja nema u planovima zacrtan napredak u ligama višeg ranga pa je osipanje igračkog kadra izraženo i s mukom se obnavlja – jer cilj svakog takmičenja je napredak. Takvom politikom klub se pretvorio u igračku bazu klubova iz Vučja, Leskovca, Niša… Postavlja se pitanje dokle takva politika može opstajati a da ne dovede klub do gašenja.

Rukometašice imaju velike ambicije za plasman u viši stepen takmičenja, i u prošlom prvenstvu su bile na korak od Super B lige. NJima nedostaje podrška sportskih organizacija i lokalne samouprave koju neopravdano imaju neki drugi, muški klubovi. Oni koji odlučuju o raspodeli novca obećavaju stalno poboljšanje i povećanje pomoći. Do sada je sve ostalo na obećanjima.

Uprkos činjenici da ženski sport nema adekvatni tretman u društvu postoje i najave formiranja, odnosno obnavljanja nekih sportskih kolektiva…


Kako je diskriminacija ušla u sve pore društva, odrazila se i na učešće devojčica školskog uzrasta na sportskim takmičenjima. Imajući sve ovo u vidu dolazimo do poražavajućih informacija da devojčice školskog uzrasta znatno manje učestvuju u sportskim aktivnostima u odnosu na svoje vršnjake.

Sa sigurnošću može se tvrditi da pored većih materijalnih izdvajanja za ženski sport, amaterski i vrhunski, omladinski i profesionalni, recimo, kampanje za motivisanje devojčica i devojaka za učešće u sportu, obuke o liderstvu u sportu, promocija sportistkinja kao uzora mladima, uklanjanje rodnih predrasuda i stereotipa, borbe protiv diskriminacije i slično, u mnogome bi izmenile i statistiku i sliku koja je još uvek označena muškom dominacijom.

Ženski i mešoviti klubovi na teritoriji opštine Vlasotince su u 2021. godini dobili ukupno 6.200.000 dinara što je oko 20 procenata od budžeta namenjenog za sport. Imajući u vidu da u našoj opštini postoje 25 klubova, od kojih 17 muških i 8 ženskih i mešovitih, dolazimo do toga da ovih 8 klubova čine 32 procenata. Matemaatika je jasna.Najbolji sportisti Vlasotinca 2021.

Na kraju i roditelji su ti, koji sledeći princip da su neki sportovi „isplatljiviji“, decu upisuju u škole fudbala, košarke, tenisa. A kada bi se više promovisao ženski sport, ulaganjem, pažnjom i ne samo kao biznis, već i kao jednu zdravu, ljudsku aktivnost koja doprinosi našem razvoju, to možda ne bi bio slučaj.

U procesu postizanja rodne ravnopravnosti u sportu najvažnija je edukacija koja može menjati stavove i uicati na opšte prihvatanje žena, od teorijskog razmatranja do primenjivosti u praksi. Tim prihvatanjima trebaju biti otvoreni treneri, medijski radnici i ljubitelji sporta. Uočene razlike mogu pozitivno uticati na smanjenje rodnih predrasuda i priznanje ženama za uspešne rezultate koje su ostvarile u sportu.

Srbija još od 2009. godine ima Zakon o ravnopravnosti polova iz kojeg posebno uzdvajamo čl. 34. Pod naslovom “Ravnopravna zastupljenost polova u sportu” i koji kaže: “Obrazovne ustanove dužne su da obezbede jednake uslove za aktivno bavljenje sportom, nezavisno od pola, i da preduzimaju mere podsticanja fizičkog vežbanja i sportskih aktivnosti za devojčice i žene. Sportske organizacije i udruženja dužni su da obezbede ravnopravnu zastupljenost polova u organima upravljanja tih organizacija i udruženja”. Očigledno je da gotovo ni jedan od ovih stavova nema svoju primenu u našem svakodnevnom životu u punom smislu, niti postoje mehanizmi da se oni obezbede.

 


Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravnost polova i položaj žena u vlasotinačkom sportu.

 

Prethodni članak

 

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 


 

Objavljeno: 13.12.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca