Razgovor sa predsednikom opštine Miroslavom Ljubenovićem

ULAGANJE STO MILIONA DINARA U PUTNU INFRASTRUKTURU.

Gospodine predsedniče šta je to prioritetno što treba uraditi u opštini Vlasotince u ovoj godini?
– Plan za 2015. godinu predviđa kao najbitniju stavku poboljšanje putne infrastrukture putem radova koje će izvoditi Direkcija za urbanizam. Pod time se podrazumeva asfaltiranje i izgradnja novih ulica u seoskim mesnim zajednicama kao i u gradskim, naravno remont ili kompletna rekonstrukcija pojedinih ulica kao što je Vlasinska ili Stevana Jakovljevića, tako da putem Direkcije planiramo budžetska sredstva u iznosu od 100 miliona dinara ulaganja u putnu infrastrukturu. Takođe, kao deo putne infrastructure a u cilju poboljšanja uslova za investiranje u Vlasotincu opredili smo se za finansiranje jednog velikog projekta a to je uređenje industrijske zone gde se podrazumeva potpuno nova mreža svih radova, kišne kanalizacije, atmosferske kanalizacije i asfaltiranje ulica u industrijskoj zoni. Milsim da je logično da to radimo u ovom trenutku s obzirom da već imamo zainteresovane partnere investitore kao što je Gruner koji planira da u 2015. godini izgradi još jedan pogon i naravno to podrazumeva nova radna mesta što je svakako naš cilj.

Da li u ovim teškim vremenima sem Grunera imate neku informaciju da li bi još neka kompanija došla u Vlasotince?
– Da, ima još zainteresovanih koji bi došli u naš grad. Ali nije se došlo do tog nivoa da možemo potvrditi i da će sigurno neka fabrika doći radi se o preradi kože, ali za sada nećemo dati lažnu nadu građanima. Ono što je naš posao je da stvaramo uslove za ulaganja, najviše time što ulažemo u infrastrukturu, to je najbitnije u ovom trenutku.

Sem tih industrijskih stvari, vlasotinački kraj je poznat po vinu, ima potencijala za razvoj poljoprivrednu proizvodnju , koliko vi polažete nade u razvoj Vlasotince u toj oblasti?
– Nažalost, ono što mi kao lokalna samouprava u ovom trenutku možemo iz budžeta da finansiramo određene projekte, nažalost takvih projekata je veoma malo i oni takođe čekaju saglasnost Ministarstva poljoprivrede. Verujem da će subvencija biti u vinogradarstvu i voćarstvu u nekim iznosima na nivou kao i u prethodnim godinama. Nažalost, znam da to nije dovoljno sve dok neki ozbiljniji investitor ne bi uložio u preradu vina, pre svega pošto mi u Vlasotincu što se tiče prerade vina veoma loše stojimo. U zadnjem periodu maltene ne postoji ni jedna ozbiljna firma, izviniću se ako postoji neko, evo mi se trudimo da privučemo investitore. Površine zasada vinove loze postoje, ali verovatno svako ko to radi mora da nađe neku svoju ekonomsku isplativost i da računa na pomoć države koja u ovom trenutku nije dovoljna.

Da li u opštinskom budžetu postoje neka sredstva za subvencionisanje u poljoprivredi?
– Da, u ovom trenutku postoji projekat veštačko osemenjivanje krava koji je u toku. U planu su programi koji čekaju na saglasnost u Ministarstvu poljoprivrede. Upravo tiče se subvencija u voćarstvu, pčelarstvu, što se tiče stočarstva u planu je umatičenje grla ali tek po saglasnosti ministarstva. Onda ćemo mi rebalansom opredeliti sredstva.

Koliko je u budžetu planirano za socijalu?
– Naravno, mi sve što radimo u oblasti socijalne zaštite radimo preko Centra za socijalni rad, koji je institucija koja je osavremenjena i mi smatramo da ona za sada dobro radi svoj posao. Preko Centra za socijalni rad realizuje se dosta novih projekata, naravno opština učestvuje u finansiranju što se tiče prakse jednokratnih novčanih pomoći u poslednjih par godina je bilo vrlo popularno ali mi ćemo slediti uputstva Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja. Da se i to pitanje podvede isključivo pod pitanje Centra za socijalni rad jer su oni najstručniji u tom domenu.

Da li postoje neke mere za podsticaj zapošljavanja mladih?
– Postoje mere za podsticaj zapošljavanja u poljoprivredi, naravno putem Kancelarije za mlade, s tim što se ja nadam ova vlast koja je nedavno došla da će rad te kancelarije unaprediti. I za sada ima vrlo malo projekata i mi nismo zadovoljni time.

Da li planirate saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje da na taj način podrži otvaranje novih radnih mesta?
– Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje počeli smo jedan vid razgovora time što jedan mini projekat obezbeđivanja prostorije opremljene tehničkim sredstvima, internetom, gde bi mladi odnosno nezaposleni mogli da dođu i sa stručnim licem koje bi obezbedila Nacionalna služba za zapošljavanje putem interneta bolje dolazili do podataka, usavršavali se na različitim nivoima koje Služba nacionalnog zapošljavanja nudi. Mi kao opština smo preuzeli obavezu da taj prostor opremimo.

Činjenica je da se sve manje pažnje poklanja kulturi. Koliko je buxet brinuo i o kulturi u Vlasotincu?
– Mislim da je Vlasotince opština koja ima dosta velika izdvajanja za kulturu. Imamo veliki broj različitih manifestacija, obeležili smo doček pravoslavne Nove godine jednim lepim događajem, koncertom, koji smo priredili našim građanima na platou ispred opštine Vlasotince. Ja se nadam da su svi bili zadovoljni, takođe imamo manifestaciju Vinski bal, koja je posvećena vinu, prepoznatljiva manifestacija za koju takođe izdvajamo sredstva. Sve to se dešava uz nadzor Kulturnog centra koji je operativan ali ne baš onoliko koliko bismo mi to želeli. Postoje delovi kulture koji su netaknuti, recimo pozorišna scena u Vlasotincu je veoma siromašna, veoma su retka gostovanja pozorišnih trupa. Mi se trudimo da u narednom periodu da dovedemo i unapredimo bar taj deo. Izdavanja za sport su prilično visoka jer u današnje vreme je veoma diskutabilno u odnosu na okolne opštine. Izdvajamo sasvim pristojne novce i finansiramo sve sportske klubove i udruženje Sportski savez, tako da mislim da su svi korisnici buxeta što se tiče sporta zadovoljni.

A kako ste vi zadovoljni, sa kolikom količinom novca lokalna samouprava može da raspolaže u ovoj godini i da li je to dovoljno?
– Naravno, nikada nije dovoljno za sve planove, a mi imamo planove vezane za proširenje industrijske zone, rešavali smo jednu stranu industrijske zone hteli bismo i drugu zapadnu stranu da rešimo. Naravno, za to je potrebno još dosta novca, ipak mislim da ćemo predviđenim sredstvima uspešno okončati budžetsku godinu.

Koliki je novac opredeljen za investicione radove u industrijskoj zoni?
– Industrijskoj zoni opredelili smo 53 miliona dinara. U planu je da ove godine da utrošimo 43 miliona dinara, dok bismo u narednoj godini utrošili preostalih 10 miliona dinara. Naravno to nam je jedan od prioriteta u jednoj godini, pored onih troškova za putnu infrastrukturu.

Govorili ste na pres konferenciji da je ova vlast nasledila značajne dugove? Da li ste uspeli da nešto od toga vratite?
– Naravno da jesmo, recimo računi mesnih zajednica su bili u blokadi, za sada smo uspeli u ovom trenutku da odblokiramo sve. Najveći problem su dugovi javnih komunalnih preduzeća, pogotovo JKP Vodovod, dug je maltene blizu 30 miliona dinara. Mi ćemo pokušati da kao opština preuzmemo dug Vodovoda i sa Elektroprivredom Srbije regulišemo odnose. Mislim da idemo u dobrom pravcu da taj dug rešimo, naravno velika su i dugovanja preduzeća Komunalac kao i preduzeća čistoća, ali za sada nijedno preduzeće nije u kritičnom stanju. I da se JKP Komunalac kreće uzlaznom linijom, i da će za dva tri meseca poslovati pozitivno i biti stabilna firma.

Kad kažete dugovi, da li su to dugovi za struju i sličnog tipa?
– Naravno i za struju i prema drugim privrednim subjektima. Naravno, Komunalac duguje Vodovodu, Čistoća duguje deponiji iz Pirota, mnogo toga ima.

Bez obzira što je koalicija od skoro, kako ste zadovoljni funkcionisanjem unutar koalicije?
– Za sada sam zadovoljan, mislim da funkcionišemo baš onoliko dobro koliko smo planirali. Videćemo za ubuduće, nadam se da će biti dobro.

Da li očekujete da Vlada Srbije pomogne u nekim segmentima Vlasotincu?
– S obzirom da je u pitanju ova kriza i smanjenje broja radnih mesta, smanjen obim investiranja, očigledno i ne očekujemo neku značajnu pomoć. Mislim da to nije realno.

Kad ste već spomenuli višak radnika da li u vlasotinačkoj administraciji možda ima višak radnika ili je to taman broj?
– Ima malog viška, mi ćemo slediti zakonsku regulativu i postupati po tome.

Šta je ono što vi očekujete od građana opštine Vlasotince?
-Naravno da imate puno strpljenja, jer je problema i previše, ja se nadam da su svi svesni da smo mi opština sa najmanjom zaradom u Srbiji, sa najvećom stopom nezaposlenosti, doduše imamo jedan deo privrednog života, imamo i malu privredu, imamo firme iz inostranstva i možda se u odnosu na okruženje krećemo uzlaznom putanjom. To će se osetiti sigurno u narednih par godina.

A šta građani Vlasotinca od vas mogu da očekuju?
– Sve ono što smo obećali u kampanji, da će stvari biti bolje.

Kakva je saradnja stranih firmi i lokalne samouprave?
– Mislim da je saradnja izuzetna o čemu svedoči njihovo dalje interesovanje. Oni su zainteresovani upravo za uređenje industrijske zone, zaintersovani su za nove parcele i na samom kraju za nove pogone. U svakom smislu mislim da imamo izuzetnu saradnju – kaže na kraju razgovora Miroslav Ljubenović, predsednik vlasotinačke opštine.

 

Objavljeno: 23.01.2015 | Autor: Vlastimir Stamenković


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca