Sigurni na južnom kursu

Već viđeno, još jedno ponavljanje, sa kormila rosuljskog broda koji tone, smenjen je stari, a na njegovo mesto ustoličen novi kormilar čiji je zadatak da održi već davno zauzet kurs ka vodama južne zone, dok kapetan pokušava da dovede brod do luke pre nego potone.

Povratak broda u luku iz koje je krenuo je uvek radostan za mornare, pijane ili ne, a naročito za potencijalne kormilare, opijene svojom umišnjenom veličinom, zagledani u ogledalo svojim narcisoidnim pogledom, koji će sada južnom barom moći da plove kud i kako hoće, ne obazirući se na teške havarije koje je pretrpeo brod veteran jer se najbolje snalaze u toj žabokrečini. Za druga višerangirana mora nemaju dozvolu.

Iako publici nije ni malo do radosti, opijeni potencijalni kormilari već skaču od sreće i pre nego je brod pristao, jer će moći da po bari Jug vozaju i navozaju, nekada sjajni, sada oronuli brod koga bi vrhovne gazde, koji ga održavaju, najradije odbacili u staro gvožđe jer im predstavlja teret i radije bi održavali nešto njima bliskije.

Mladi mornari, obučavani u brodskoj školi pod rukovodstvom potencijalnih kormilara, po svemu pokazanom tokom plovidbe istočnim morem, jasno se videlo da njihovo umeće jedva doseže do južne žabokrečine ili Jablanovog potoka.

Oficiri, a neki su tu skoro deceniju, postavljeni voljom vrhovnog gazde, već uveliko napuštaju olupinu uz pesmu „Dok naš brod tone i zvona zvone sa palube bežimo mi…“ tako da će u južnu luku izgleda stići samo kapetan i par oficira, ali poznato je šta se dešava kad brod počne da tone.

Očekuje se da se do pristajanja broda održi licitacioni skup na kome bi se potvrdili stari ili odredili novi upravljači, naravno uz blagoslov vrhovnog gazde. Zaljubljenicima u starinu od skoro stotinu leta ostaje samo nada da upravljači neće biti grobari.

 

Objavljeno: 10.05.2017 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca