Tehnička škola u akciji “Posadi svoj hlad”

Dvorište Tehničke škole od danas je bogatije za 30 sadnica belog jasena čime je ova škola postala jedna od 130 škola u Srbiji koje su do sada uzele učešće u akciji “Posadi svoj hlad”.

Cilj ove akcije koju su prošle godine pokrenule nevladine organizacije “Let`s do it Serbia” i „Zeleni razvojni centar“ je da se u 2021. godini podeli 300.000 sadnica belog jasena kako bi što više građana u svojim dvorištima ili na svojim posedima moglo da zasadi „svoje drvo“, poručili su organizatori.

Sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija. Među onima koji su se odazvali pozivu da učestvuju i daju svoj doprinos u borbi za čistiji vazduh je GIZ koji je obezbedio 1.620 sadnica za 27 gradova i opština. Učesnici sadnice dobijajau besplatno preko lokalne samouprave, a njihova jedina obaveza je da fotografiju sa posađenjnim jasenom pošalju organizatoru i tako dalje promovišu akciju.

Osim građana, u ozelenjavanju svog okruženja uključile su se i obrazovne ustanove, te su se sadnice belog jasena našle i u dvorištima škola i vrtića širom Srbije.

„Trideset sadnica koje su danas učenici, profesori i radnici škole posadili u našem školskom dvorištu su donacija nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“- DECIDE, koju realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ. U realizaciju su aktivno uključeni profesorka biologije Biljana Šušulić i inženjer šumarstva Vladimir Mitrović, uz čiju pomoć su odabrane lokacije za sadnju belog jasena. Pored naše škole kroz projekat sadnice su donirane i Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu i Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici, pojasnio je Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole u Vlasotincu.


Kao uvod u realizaciju akcije „Posadi svoj hlad“, za učenike ove tri škole DECIDE projekat je 10. marta organizovao vebinar „Čuvajmo šume da bi šume čuvale nas“. U onlajn formatu zanimljivog i edukativnog karaktera učenici su bili u prilici da prošire svoja znanja u vezi sa zaštitom životne sredine i značajem pošumljavanja za očuvanje biodiverziteta. Vebinar je organizovan u saradnji sa projektom Nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“ i Beogradskom otvorenom školom. Pored kratkog izlaganjea o Agendi 2030 i njenoj praktičnoj primeni vezanoj za sadnju šuma i predavanje o drveću u gradovima, centralni deo vebinara činila su panel predavanja sa fokusom na ekološke usluge šuma i predavanje o drveću u gradovima – kako i zašto se drveće sadi, kao i koje su funkcije gradskih zelenih površina.Vebinar je bio usmeren i na davanje praktičnih primera, saveta, kao i podsticanje na akciju za očuvanje šuma i sadnju drveća.

Vebinar je pratilo dvadesetak učenika Tehničke škole u Vlasotincu


 

Objavljeno: 09.04.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca