Drustvo » „Trojka“ brani boje žena – Gimnastika, rukomet, košarka…

„Trojka“ brani boje žena – Gimnastika, rukomet, košarka…

Vlasotince je mesto sa bogatom sportskom tradicijom a u istorijskom kontekstu sport se na ovim prostorima upražnjava više od sto godina. Kada je grupa entuzijasta još dvadesete godine prošlog veka formirala fudbalski klub, nazvan po reci koja protiče kroz grad, sport ulazi u pore većine stanovnika varošice i od tog vremena beleži rast. Do rata uglavnom su nastajali ali se i gasili fudbalski klubovi poput VSK , Sinđelić i drugi.

U to vreme ženski sport je još bio u povoju u svetu a na konzervativnom Balkanu, koji je imao obeležja patrijarhata, devojkama je bilo zabranjeno da se bave sportom, doduše ne i zvanično, ali nepisana pravila patrijarhata su bila tvrda i nemilosrdna.

Nakon Svetskog rata usledila je ekspanzija sporta uopšte, naravno i ženskog. Na velikim svetskim takmičenjima, Olimpijskim igrama, Svetskim prvenstvima i drugim, pojavljuju se posebne kategorije takmičenja za žene u atletici (pojedine discipline), gimnastici i drugim.

Vlasotince, kao sportski grad, nije mogao da ostane po strani, neposredno iza rata formira se društvo „Partizan“ čiji zadatak je bio da razvija sportski duh i telesno vežbanje. U okviru „Partizana“ u kome se dominantno upražnjavala gimnastika, formirana je ženska sekcija pa se to može uzeti za početak organizovanog bavljenja sportom ženske populacije u gradu na Vlasini.


Šezdesetih godina prošlog veka formiran je prvi ženski sportski klub. Rukomet je bio taj koji je „povukao nogu“ interesovanje za klub u kom igraju samo žene bilo je ogromno, postojalo je uverenje da će se porodica ženskih klubova uvećavati, ali kao i mnogo puta nadanja su izneverena a šansa propuštena. U narednim godinama egzistiraće rukometni klub koji će se s vremena na vreme gasiti i ponovo obnavljati.Još jedan popularni sport u Vlasotincu će dobiti svoj ženski klub, reč je o košarci. Ženski košarkaški klub potiče iz košarkaške seksije DTV Partizan kao i muški klub. Talentovane Vlasotinčanke su se sa dosta uspeha takmičile u svojim ligama a one devojke koje su kvalitetom i talentom odskakale bile su na meti drugih „većih“ klubova a njih nije bilo malo. Odlazak onih najboljih u druge klubove, ali i i odlazak na studije, doveli su mladi klub do situacije da je iscrpljen sav igrački kadar a pomoći od društvene zajednice nije bilo pa se vremenom ovaj perspektivni sportski kolektiv ugasio.

Od prvog formiranog rukometnog kluba za više od pola veka osnovana su još dva ženska sportska kolektiva, pored pomenutog fudbalskog na ovim prostorima egzistira i odbojkaški klub.

Pored pedesetak devojaka koje okupljaju ova tri sportska kolektiva, više njih su članice klubova koji u svom sastavu imaju žensku i mušku selekciju.

Po evidenciji Sportskog saveza mešovite selekcije imaju pre svega atletski klub, gimnastički, par klubova borilačkih sportova, šahovski klub i drugi.

 


 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravnost polova i položaj žena u vlasotinačkom sportu.

 

Prethodni članak                                                                                                      Sledeći članak

 

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 15.08.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca