Vinski bal kao domaći brend

Vinski bal ! Nadaleko poznata manifestacija sa najdužom tradicijom. Sama po sebi prihvatila je ulogu vlasotinačkog brenda. Brend sa najvećom posećenošću i medijskom pažnjom. E, upravo tu, u medijima je caka… Treba iskoristiti maksimalno medije sa nacionalnom frekvencijom kao i sam Javni servis. Rezultati bi bili mnogo mnogo veći a samim tim bi i Vlasotince dobilo visoko mesto na turističkoj mapi Srbije.

 

Vlasotinčani vole (naravno, ima i onih koji pripadaju statističkoj grešci pa ne vole) da popiju, i da nazdrave, i da proslave, ali ako bi neko pomislio da je Vinski bal nastao i izrastao iz te njihove naklonosti prema svemu napred navedenom taj bi pogrešio.Tek kad su nam drugi skrenuli pažnju na taj naš dar i mi sami smo pomislili da bi vredelo da se pokažemo.

 

A počelo je ustvari ovako: Turistički savez Leskovca je, želeći da obogati ponudu u vreme održavanja Međunarodnog sajma tekstila i tekstilnih mašina u Leskovcu, odlučio da u tu priču uključi i okolna mesta – u Lebanu je trebalo da seogranizuje „Lovačka priča“, u Grdelici „Ribarske noći“, a u Vlasotincu  „Vinskibal“. Ne znamo kako je bilo u Lebanu i Grdelici, ali se u Vlasotincu Vinski bal primio, ili ‘po naški’: zapatio – i evo, „patimo se“ s njim već 55 godina.

 

Prvi Vinski bal održan je u sredu, 13.7.1960, vreme je bilo tmurno, očekivala se kiša, ali je ispalo da ne može biti bolje. Oni koji su sujeverni kažu da je sreda najbolji dan u nedelji za početak bilo kakvog posla – kao da su organizatori Sajma tekstila znali za to, pa su u nedelji Sajma (održanog od 9. do 16. jula) uvrstili Vinski bal u program za taj dan. (Iz knjige Srbe Takića – Vinski bal u Vlasotincu, prvih 55 godina).

 

Pored ogromne table na ulazu u grad sa dobrodošlicom, preko sređenih ulica, posetioce su na gvozdenom mostu preko Vlasine, dočekale dve ogromne vinske flaše. Sa mosta se videla reka u „plamenu“ i kej na njenoj desnoj obali, raskošno osvetljen hiljadama svetiljki i lampiona u vidu burića od plastične mase. Na „balski stadion“ posetioci su ulazili kroz ogromnu bačvu, gde su plativši ulaznicu u iznosu od hiljadu dinara dobijali čuturicu vina i maramicu sa amblemom bala. Kod ulaza su mogli besplatno da probaju čuveno vlasotinačko vino „Grom“, a zatim su im na raspolaganju stajali mnogi platoi za razonodu. Oni koji su želeli da provedu noć u manjem društvu, imali su na raspolaganju posebno uređene separee u stilu koliba po vinogradima. Sedelo se kraj reke Vlasine ili na travi u okolnim vinogradima, vinogradarskim kolibama ili u letnjoj bašti „Vlasina“. Duž obale okretali su se ražnjevi sa jaganjcima i prasićima, kao i specijaliteti sa roštilja. Posebna atrakcija bila je vodenica u kojoj su gosti mogli dobiti pečene pogače pod vršnicima. Ona se nalazila na samoj reci i do nje se dolazilo visećim mostom, podignutim u tu svrhu. Početak Vinskog bala najavljen je protivgradnim raketama, pomoću kojih se čuvalo vlasotinačko vinogorje od grada. Program se sastojao od defilea orkestara sa svih balskiih platoa, izbora za mis bala i najveselijeg gosta. Posle ponoći „Vinarska zadruga“je predala komplet vlasotinačkih vina svakom hiljaditom posetiocu (bilo je oko 5000 posetioca).

 

Evo nekoliko redova iz „Borbe“ od 24.07.1961.godine: „Vinski bal održan je na vinskom stadionu u kojem su proticali Grom, Plemenka, Ružica i nešto reke Vlasine. Juče je drumom iz Leskovca prošao do sad najduži karavan. Na ulazu u grad stajao je saobraćajni znak sa poništenom testijom koji je značio „zabranjena upotreba vode“. Manifestacija je organizovana i narednih osam godina, a onda je prekinuta sve do 1994.god. kada je ponovo obnovljena. Termin u odnosu na 60-te godine je pomeren za kraj avgusta i početak septembra i trajao je tri do pet dana. Program se sastojao iz izbora najboljeg vinara, najbolje karikature na temu vina, mis Vinskog bala, najveselijeg gosta.

 

Vinski bal danas Sadržaj manifestacije je iz godine u godinu postajao bogatiji, pa je tako 2001. godine organizovan sajam vina na kome su održana predavanja o vinu i vinogradarstvu, preradi i zaštiti vina i vinograda, a narednih godina su organizovani i Kongresi vinogradara i voćara Srbije. Program je obogaćen i sportskim dešavanjima u toku dana poput paraglajding turnira, odbojke na plaži, šahovskog turnira, takmičenja u plivanju itd. Za ljubitelje špricera organizuje se takmičenje u brzom ispijanju špicera, a s obzirom da je ovaj kraj poznat kao „pečalbarski“ organizuje se i takmičenje u brzom zidanju. Izbor za mis Vinskog bala se sastoji iz koreografije u kojoj mladići i devojke uz zvuke muzike simuliraju berbu grožđa i radost dobrom rodu.

 

2012.prvi put u okviru V.B su se organizovale igre na vodi, a od 2016. se organizuje Međunarodni salon vina, na kome pored renomiranih vinarija izlažu naši domaći vinari.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 11.11.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca