Vlasinski susreti 2018

Zaštita životne sredine, obnova i razvoj seoskih područja teme su trodnevnog međunarodnog naučnog skupa Vlasinski susreti, koji je danas počeo u Vlasotincu. Zadatak naučne javnosti je da ukaže na probleme, a zadatak države da deluje, smatraju učesnici.

 

-Ekološki problemi nisu vezani samo za grad. Oni i u selu postaju sve ozbiljniji jer način obavljanja poljoprivredne delatnosti ide u smeru sve većeg korišćenja mašina i hemijskih sredstava, čime se ozbiljno ugrožavaju zemljište, vazduh i voda – napominje profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Srđan Šljukić. Srbija je pretežno ruralna zemlja, u njoj ima oko 5000 seoskih naselja. U velikom broju njih ostalo je starije stanovništvo.

 

-Prisutan je odliv stanovništva iz zemlje, zatim migracioni talas iz sela u gradove i iz manjih gradova u veće. Veliki broj sela nestaje, perspektive nema ni u onim selima gde je populacija starija, a bez mlađeg stanovništa nema obnavljanja sela. To je opšti problem, ne samo u našoj zemlji, ali to ne znači da ne treba da ga rešavamo – konstatuje prof. Šljukić. Rešenje je, smatraju sociolozi koji se bave ovom tematikom, da se uslovi života u selu makar približe onima u gradu i dodaju da to bez intervencije države nije izvodljivo.

 

U ime opštine Vlasotince prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Boško Stančić koji je podsetio da lokalna samouprava godinama daje subvencije poljoprivrednicima.

 

-Ove godine dogovoreno je da se uloži oko devet miliona dinara u atarske puteve. Na celoj teritoriji opštine postavlja se LED rasveta. Radi se niz infrastrukturnih projekata u cilju sprečavanja štete od poplava, a radimo i na pronalaženju rešenja za vodosnabdevanje u brdsko-planisnkom području. Opština Vlasotince ulaže godišnje 30 miliona dinara, pored onih sredstava koje stižu iz republike, za zdravstvenu zaštitu stanovništva jer je neophodno stići do svakog zaseoka i ukazati pomoć svakom stanovniku – rekao je Stančić naglasivši da je u oporavku sela neophodan sistemski pristup države. Osnivaču „Vlasinskih susreta“ prof. Đuri Stevanoviću uručena je nagrada Srpskog sociološkog društva za životno delo „Radomir Lukić“ za, kako je obrazloženo, naučni, edukativni i organizacioni rad. Profesor Stevanović je sa puno emocija govorio o nagradi i čoveku čije ime ona nosi, a koji mu je bio profesor.

 

Skup se u subotu i u nedelju nastavlja u selu Dejan, gde će biti reči o multidisciplinarnom istraživanju lokalnih seoskih zajednica i o studiji slučaja „Pet vekova sela Dejan“.

 

Objavljeno: 14.09.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca