Vlasotinačka pihtijada sve masovnija

Pored plivanja za časni krst, istog dana u Vlasotincu se organizuje i takmičenje u pripremanju pihtija, pošto je običaj da se na taj dan pripremaju i pihtije. Ova manifestacija se organizuje u cilju očuvanja tradicije i običaja ovog kraja, kao neophodnih elemenata za turističku promociju Vlasotinca.

 

Organizacija podrazumeva: Vođenje evidencije o prijavljenim učesnicima, organizacija ručka u vidu planinskog kotlića na keju i služenje kuvanog vina kao tradicije vlasotinačkog kraja. Štampanje majica za učesnike i saradnike; koordinacija učesnicima Pihtijade, obezbeđivanje nagrada za pobednike Pihtijade.

 

Pihtije su staro srpsko jelo za koje se smatra da je, bar ovako kako se kod nas sprema, potpuno jedinstveno. Ovo jelo se uglavnom priprema posle kasnojesenjeg klanja svinja i ukućani ga spremaju od manje vrednih ostataka mesa, kao što su glava, kolenice, tetive. Mogu se pripremati i od dimljenog mesa. Pihtije se uglavnom jedu za doručak ili kao predjelo i uz njih se konzumira hladna rakija i salata iz turšije. To je kalorično zimsko jelo.

 

Pihtije se u Srbiji uglavnom pripremaju od manje vrednog svinjskog mesa, kao što je glava, kolenica i/ili tetiva. Neki pihtnije pripremaju dodajući dimljeno meso. Pihtije su uglavnom deo obroka u Srbiji /ili predjelo/, mada se služe i kao glavno jelo. Obično se pihtije jedu uz konzumiranje ohladjene rakije /jaka šljivovica ili kajsijevača su odlične, ali je i dunjevača takodje izuzetna/, kao i salate iz turšije /ukiseljeno povrće, obično ren, paprika, ljuta paprika, zeleni paradajz i kupus/. Po receptu za pripremu pihtija, meso se opere i kuva jedno vreme, ne duže od 5 – 10 minuta. Tada se voda promeni i dodaju povrće i začini /obično paprika, lovorov list, crni luk, šargarepa, celer/. Smesa se kuva dok meso ne počne da se odvaja od kostiju, kada se meso otkosti i masa procedi. Pihtijasta smesa se sipa u plitke posude. Dodaje se beli luk, kao i šargarepa ili paprika isečena na kolutove, ili nesto slično kao dekoracija. Ostavlja se na hladnom, u frižideru ili napolju /pošto se pihtije tradicionalno u Srbiji pripremaju tokom zime/. Smesa se upihtija elatinozna masa/ i moze se seći na kocke /često se kaže da se dobre pihtije seku kao staklo/. Kocke pihtija se po ukusu mogu posuti sušenom crvenom paprikom pre serviranja /alevom paprikom/.

 

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 05.12.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca