ŽFK Rosulja 2014 – Besparica „ubila“ seniorke

Svaki početak je težak na svoj način pa to važi i za novoosnovan klub ženskog fudbala Rosulja 2014. Trebalo je održati entuzijazam sa kojim se ušlo u ovaj mukotrpni posao jer prva godina nosi najveće izazove. Devojčice koje su u to vreme činile ekipu imale su maksimalna očekivanja, sanjale su da jednog dana postanu prave fudbalerke, zaigraju za velike klubove i doguraju do reprezentativne selekcije. Shvativši da neće dobiti pomoć od onih kojima je to bio posao, osnivači kluba nisu posustali, naprotiv trudili su se da obezbede uslove daleko bolje od onih koji bi značili kraj.

Trudili su se članovi rukovodstva da od svakog gostovanja naprave mini ekskurziju. U zavisnosti od grada u kome su gostovali pravljen je poseban plan aktivnosti. Dok su treneri brinuli o taktici, predsednik kluba Cvetković je pravio plan šta će devojčice obići pre ili posle utakmice. Obilazak grada, manastira, prirodnih lepota bili su sastavni deo većine gostovanja. Igračice su imale više vremena za druženje i na taj način je stvaran timski duh.

Kad su najzad posle godinu i po stekli pravo da apliciraju za sredstva iz budžeta usledilo je novo razočarenje jer sa finansijama koje im je opredelila lokalna samouprava mogli su i bukvalno da se slikaju. Opet nije bilo para za opremu niti za sendviče posle utakmice…. Opet su morali roditelji da zavlače ruke u džepove.

Karakteristično je da je klub kao domaćin igrao utakmice, ne u Vlasotincu, već u okolnim mestima, Orašju, Batulovcu… A kad su najzad dobili odobrenje od uprave Vlasine da mogu gaziti Rosuljsku travu to zadovoljstvo su morali da plate oko dva miliona dinara.

Preživljavanje je nastavljeno tokom narednih godina i čini se da klub sve teže opstaje.


Kad je klub osnivan u planovima je bilo da se posle par godina, sem pionirsko kadetske, oformi i seniorska selekcija, baš od igračica koje su činile prvi sastav Rosulje ali od toga nije bilo ništa. Ostalo je zapisano samo u dokumentima kluba.

Zašto nije oformljena seniorska ekipa koja je u ovakvim slučajevima prirodni nastavak klupskog života? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, ima više uzroka ali čini se da glavni uzrok leži u finansijama. Druga liga u kojoj bi igrao seniorski sastav Rosulje 2014 košta. Sve troškove takmičenja snose klubovi za razliku od razvojne lige gde većina troškova pada na Savez. Lokalna samouprava nije bila spremna da preuzme finansiranje kluba u visokom rangu pa se odustalo od ideje za formiranje seniorskog sastava.

Suočene sa tom činjenicom mnoge talentovane i perspektivne igračice odlaze iz sredine koja ne može da im pruži ni minimum uslova za napredovanje u klubove širom Srbije. I dok se sredstva iz sportskog budžeta troše, (bacaju) na neke muške klubove koji ne postižu željene rezultate, talentovane fudbalerke odlaze u sredine koje prepoznaju svoj interes. Skoro cela prva generacija mladih fudbalerki je otišla u druge klubove, što bi i bukvalno značilo da vlasotinačka deca moraju da beže iz svog rodnog grada.

 


 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravnost polova i položaj žena u vlasotinačkom sportu.

 

Prethodni članak                                                                                                      Sledeći članak

 

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 15.09.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca