106 godina postojanja vlasotinačke biblioteke

Vlasotinačka biblioteka „Desanka Maksimović“ obeležila je sinoć 106.godišnjicu postojanja i rada. U Valčićevoj palati otvorena je izložba crteža učenika pod naslovom Moja prva knjiga, a najmlađem i najstarijem čitaocu tradicionalno su dodeljene zahvalnice i pokloni. Zahvalnice su pripale i predstavnicima ustanova sa kojima biblioteka godinama uspešno sarađuje, kao i darodavcima knjiga.

-Jedna smo od retkih biblioteka koja ima izdavačku delatnost. U skladu sa savremenim trendovima arhiviranja sprovodimo i digitalizaciju, a veoma često organizujemo kulturne događaje – rekao je direktor Srba Takić.

Ovom prilikom učenici gimnazije izveli su resital „Ljubav je izvor snova“, povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, čije ime nosi biblioteka u Vlasotincu, a otvorena je i izložba „Mostovi Vlasine – svedoci vremena“.

Vlasotinačka biblioteka osnovana je daleke 1912.godine. Danas raspolaže sa više od 70.000 knjiga. Značajan deo knjižnog fonda stradao je u velikom požaru 2008.godine. Nakon toga, sredstvima EU Progresa obnovljena je zgrada, nekadašnja Gigina kuća, ali su neki primerci knjiga zauvek nestali.

 

Objavljeno: 17.05.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca