16. sednica skupštine opštine – Nema podela po pitanju izgradnje MHE

Ministarstvo građevine prekontrolisaće dokumentaciju vezanu za izdavanje građevinske dozvole za MHE Besko, a od Ministarstva energetike čeka se odgovor, na zahtev opštine, upućen po hitnom postupku, vezan za važenje energetske dozvole. Ukoliko se ustanove nepravilnosti dozvola će biti poništena – rekao je na sinoćnjoj sednici Skupštine opštine Vlasotince zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić. On je sa predstavnicima Odeljenja za urbanizam u ponedeljak bio na sastanku u resornom ministarstvu.

Zbog velikog interesovanja javnosti, u dnevni red jučerašnje sednice skupštine opštine Vlasotince uvršćen je predlog odbornika grupe građana „Dr Dragan Spasić“ Dragana Jovića da se raspravlja o izveštaju o poštovanju odluke skupštine iz marta 2021. godine o zabrani gradnje malih hidroelektrana.

Predsednik Skupštine opštine Milan Jović objasnio je da je ovaj predlog postao tačka, deo dnevnog reda, zarad pružanja informacija javnosti.

-U ovom trenutku izveštaj u pravnoj formi akta o kome ćemo da se izjašnjavamo i koji ćemo sutradan da objavimo u Službenom glasniku nemamo, ali radi pružanja informacija javnosti ovaj predlog je uvršćen u dnevni red kao četvrta tačka – rekao je Jović.

Reč je zatražio predsednik opštine Bratislav Petrović.


Bratislav Petrović. predsednik opštine Vlasotince

-Godine 2021. na sednici skupštine opštine doneli smo odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana. Razlog je bio jedan – znao sam da na reci Vlasini ne može da se izgradi više ni jedna mhe – da sačuvamo Rupsku reku, da se više ni jedna elektrana tamo ne izgradi. Vreme je odmicalo i ja dolazim do saznanja da šefa urbanizma jure rokovi i da on mora to da potpiše. Pitao sam šta je sa skupštinskom odlukom, on mi je rekao da ona ne važi jer je investitor podneo zahtev pre donošenja odluke i da ona ne može retroaktivno da se primenjuje. Nisam znao šta me je snašlo jer godinu dana smo zajedno sa direktorom „Vodovoda“ i pomoćnikom predsednika radili na tome da uradimo studiju opravdanosti vodosnabdevanja Vlasotinca i Leskovca sa Rupske reke i grdeličkog vodozahvata, za meštane Ladovice – rekao je Petrović i ponovio da je već 12 godina protiv izgradnje malih hidroelektrana.

-Iz ove situacije mora da se izađe, a da narod ne plati bilo koju štetu sutradan. Ne kažem ja da nadležno odeljenje nije radilo po zakonu. Ovde je moralno pitanje. Ja sam na fakultetu imamo samo jedan ispit iz oblasti prava. I prva rečenica koju sam naučio je bila da je pravo nastalo u borbi društva protiv nemorala. A nemoral je to da ostavimo bez vode 200 dece u Ladovici, odnosno 700 žitelja ovog sela – rekao je Petrović.

Načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković rekao je da je imao sastanke i sa rukovodiocem odeljenja za urbanizam i sa predsednikom mesne zajednice.

-Rukovodilac urbanizma mi je rekao da su dozvole izdate u skladu sa zakonom, predsednik mesne zajednice tvrdi da nisu. Čekamo da se izjasni Ministarstvo energetike u vezi sa važenjem energetske dozvole. Ukoliko ministarstvo kaže da energetska dozvola nije u skladu sa zakonom, moj stav biće da se građevinska dozvola poništi. Drugo, što se tiče biološkog minimuma, mi kao Opštinska uprava imamo inspektora zaštite životne sredine, ali to je nadležnost vodoprivrednog inspektora – govorim o već napravljenim elektranama, koje, po vašem izlaganju, ne poštuju biološki minimum. Poslaću sutra dopis vodoprivrednom inspektoru da obiđe i izvrši inspektorski nadzor nad svim elektranama izgrađenim na našoj teritoriji – rekao je Stanković.

Oglasili su se i članovi Opštinskog veća koji treba da obave nadzor nad radom nadležnog odeljenja, Dragiša Miljković i Žaklina Stefanović. Oni su, između ostalog, zatražili produženje roka koji su dobili za utvrđivanje stanja jer je materija veoma obimna, ali su naglasili odlučnost da se taj posao obavi na najbolji mogući način.dr Dragan Spasić, odbornik

Dragan Spasić, šef istoimene odborničke grupe upitao je šta ćemo da radimo ako ministarstvo kaže da je sve u redu sa dokumentacijom.

Odbornici u sali složili su se da ne treba da se dele na poziciju i poziciju, da treba da ostanu pri odluci iz 2021. o zabrani gradnje, koju su doneli jednoglasno i da se zajednički nađe rešenje problema.


 

Objavljeno: 21.12.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca