AB Kop – Bezbednost učesnika u saobraćaju glavni prioritet

Da ima puno poteškoća i problema kada se izvode određeni radovi na putnoj infrastrukturi, to najbolje znaju sami izvođači radova, koji pored obaveze da posao urade kvalitetno i po propisanim normama, a još i više da mere bezbednosti budu poštovane stoprocentno. U tom čitavom galimatijasu ponekad se neke stavri i otrgnu kontroli i nekad dođe i do neželjenih posledica. Zbog toga je obaveza svih onih koji direktno i indirektno učestvuju u tome da mora da vode računa da nijednog trenutka ne dođe do ugrožavanje bezbednosti ljudi. Vlasotinačka firma „AB KOP“, je privatno porodično preduzeće, i već je steklo renome ozbiljne i odgovorne firme koja zna i ume da poslove uradi na kvalitetan način uz to maksimalno poštujući zadate rokove.

-Na osnovu ugovora, zaključenim između Naručioca, grada Leskovca zavodni br. 930/20-III-12 od 02.04.2020.godine i Perice Jović, preduzetnik, AB KOP iz Vlasotinca, zaveden pod brojem 84/20 od 02.04.2020.godine, angažovani smo na izvođenju radova na održavanju ulica, opštinskih i pojedinih nekategorisanih puteva na teritoriji grada Leskovca u letnjem periodu za 2020.godinu. Za sada se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, uz poštovanje svih mera bezbednosti u ovo ne baš srećno vreme korona virusa. Bezbednost i zdravlje naših radnika, kao i sama bezbednost mesta gde se izvode radovi su prioritet svih prioriteta – kaže nam Dušica Jović, direktor vlasotinačke firme AB KOP.

Koje su to mere kojih se morate pridržavati u toku izvođenja određenih poslova na terenu ?

-Prilikom izvođenja radova u ovom slučaju, pridržavamo se Naloga za izvođenje radova, dobijenog od strane stručne službe JP Urbanizam i izgradnja Leskovac, kada maksimalno obraćamo pažnju na bezbednost učesnika u saobraćaju, postavljanjem adekvatne saobraćajne signalizacije i postavljanjem vertiklane barijere, takozvane „zebre“.

Koji je to sled radnji kada je u pitanju krpljenje udarnih rupa ?

-Kada su pitanju radovi na krpljenju udarnih rupa, po tehnologiji izvođenja radova, neophodno je najpre opsecanje udarne rupe, čišćenje oštećenog asfalta i druge nečistoće, prskanje bitumenskom emulzijom i krpljenje asfaltnom mešavinom AB 11. To su sve radnje za koje je potrebno neko vreme da bi se uradile kako je to previđeno samim projektom.

Na raskrnici ulice Marka Crnog u Leskovcu, nedavno, kamerom je zabeležena slika o nebezbednom obeležavanju iskopane rupe na nepreglednoj krivini ?

-Kamera je zabeležila ono što je bilo na samom terenu, i tu nema šta da se prigovori. Ali, prosto je nemoguće istog dana „otvoriti“ i „zatvoriti“ sve obrađene rupe, tako da određene grupe naših radnika, poštujući sve postulate odgovornog izvođača radova, i van radnog vremena posle podne i u toku noći imaju obavezu i obilaze sva ta mesta gde su postavljene određene bezbednosne signalizacije, sve u cilju da bezbednost na putu i ulici gde se izvode radovi bude maksimalna. Ali, znate ima i neodgovornih, koji, nažalost ponekad obaraju svu tu signalizaciju i tako dovode učesnike u saobraćaju u nezgodnu situaciju da naprave eventualno neku nezgodu. Zbog toga apelujemo i molimo, da se postavljene signalizacije na lokacijama u saobraćaju gde se izvode radovi ne diraju i ne obaraju, a još i manje da se sklanjaju sa mesta gde su zbog neophodne bezbednosti i sigurnosti, za sve učesnike u saobraćaju i postavljene.

Kakvu saradnju imate sa leskovačkom saobraćajnom policijom kada su u pitanju u toku još nezavršeni radovi kako na ulicama tako i po pitanju nekategorisanih puteva ?

-Saradnja je zaista na visokom nivou, sve u cilju da se preduprede neke stvari da eventualno ne bi došlo do nekih problema. Na njihove eventualne neke primedbe, mi ekspresno intervenišemo i obeležavamo potrebne deonice, bez obzira na činjenicu da li je to naša obaveza ili nije. Tako smo npr. 6.jula dobili poziv od strane saobraćajne policije da popunimo rupu, i kada smo izašli na teren na licu mesta utvrdili smo da nije rupa, već slivna rešetka koja je bila puna vodom, kada smo i postavili vertikalnu barijeru.

Koja je vaša poruka svim učesnicima u saobraćaju ?

-Naša je molba da imaju puno razumevanja i strpljenja kada su u pitanju pojedini radovi na određenim saobraćajnicama. Ne mogu se svi poslovi završiti brzo i za jedan dan, jer i sama tehnologija materijala i predviđeno vreme radova samim projektom zahteva određeni vremenski period. Naša firma kao izvođač radova poštuje sve predviđene norme propisane određenim zakonima, a uz to, u ovo vreme, posebno vodimo, da kažem još jednom i o zdravlju naših radnika i svih ostalih koji rade na gradilištima gde naša firma obavlja poslove. U isto vreme, molim sve građane i građanke, da nam se obrate i odmah nas obaveste ako ima nekih problema na lokacijama gde izvodimo radove. Odmah i bez oklevanja poslaćemo našu službu da licu mesta interveniše i dovede stanje u bezbednosnim okvirima i zakona o saobraćaju – rekla nam je na kraju razgovora, Dušica Jović, direktor vlasotinačkog AB Kop, sve u želji da se svi problemi rešavaju na vreme i korist bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

 

Objavljeno: 27.07.2020 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca