Kultura » Aleksa Šantić – krv junačka, duša devojačka

Aleksa Šantić – krv junačka, duša devojačka

Sinoć je u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ održano muzičko-poetsko veče, posvećeno 150. godišnjici rođenja Alekse Šantića. Prisustvo mnogobrojne publike i buran aplauz kojim su izvođači pozdravljeni nakon završetka večeri govori da su gimnazijalci ponos Vlasotinca.

„Bilo je mnogo odličnih igrokaza, izložbi i predstavljanja u galeriji vlasotinačke biblioteke, ali čini mi se , nikada nije bila ovolika posećenost, niti su izvođači bili ovoliko, kao večeras, nadahnuti. Rekao bih čak da su naši gimnazijalci ove večeri nadmašili sebe“, rekao je Srba Takić, direktor biblioteke.

Sam lirski naziv „Aleksa Šantić – krv junačka, duša devojačka“, prisutne je vratio u epohu, u vreme kada je poznati pesnik živeo i stvarao. Slike starog Mostara ređale su se u pozadini izvođača, galerijom je tekla reka Šantićevih stihova, odjekivala bosanska sevdalinka…

Prezadovoljna izvođenjem programa publika je zajedno sa gimnazijalcima zapevala „Eminu“, „Kad ja pođoh na bembašu“, „Što te nema“. Mnogima su srca zaigrala i zaiskrila se suza u očima.


Za sve to su se probrinule profesorke srpskog jezika i književnosti Suzana Pešić i Dragana Hadži – Đokić, a naravno i učenici Petar Takić, Mila Mitić, Emilija Lepojević, Julija Jovanović, Petra Dimanić, Veljko Jovanović, Slađan Stojiljković, Veljko Novaković, Predrag Petković, Veljko Janković, Minja Carić i Jana Dilberović.

Nakon uspešno završenog programa direktor bibliotke Srba Takić je u znak zahvalnosti gimnazijalcima i biblioteci Gimnazije uručio Sabrana dela Alekse Šantića.

 

Galerija slika


 

Objavljeno: 02.11.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca