Ana Brnabić u Vlasotincu: Tehnička škola će postati jedan od 12 regionalnih trening centara u Srbiji

-Svaka čast na onome što ste sami uradili, svaka čast na onome što smo zajedno uradili, red je da vam se odužimo i da pomognemo koliko još možemo – rekla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prilikom posete Tehničkoj školi i novoizgrađenoj sportskoj sali OŠ „Siniša Janić“ u Vlasotincu.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti uloženo dva miliona evra u projekat kojim će Tehnička škola postati jedan od 12 regionalnih trening centara u Srbiji za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika.

-Tehnička škola u Vlasotincu jedna je od najboljih u sistemu dualnog obrazovanja u Srbiji, ali sve to prati i rad u osnovnim školama jer bez tog kontinuiteta nema ni uspeha. Uradili ste dobar i kvalitetan posao – naglasila je premijerka Srbije.

Ova škola, zvanično, ima najviše obrazovnih profila po dualnom sistemu u Srbiji – osam – a u školovanju kadrova za potrebe privrede prati je 35 kompanija.

-Zaokret u upisnoj politici napravili smo 2016.godine kada smo na smeru industrijski mehaničar po dualnom sistemu upisali 30 učenika, u saradnji sa GIZ-om i pet komapnija. Oni su završili školovanje 2019.godine i 24 njih se je zaposlilo, od čega 14 u Gruneru – podsetio je direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Zavodoljstvo saradnjom istakao je i direktor „Grunera“ Vladica Stanković.

Direktor OŠ „Siniša Janić“ Goran Mitić podsetio je da je škola dobila fiskulturnu salu posle 155 godina od osnivanja. On je zahvalio i opštinskom i republičkom rukovodstvu na uloženom trudu.

– Višedecenijska inicijativa – izgradnja fiskulturne sale – tek je nedavno dobila priliku da se realizuje iako su se od postojanja škole promenile mnoge vladajuće strukture – rekao je Mitić.

Sala je završena prošle godine, ali zbog korone nije korišćena u nastavi fizičkog. Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović rekao je da će lokalna samouprava nastaviti da radi projekte i obezbeđuje sredstva iz lokalnog budžeta, ali i iz svih drugih dostupnih izvora finansiranja na republičkom nivou, kako bi građanima obezbedila kvalitetnije uslove za život.

-Koristim priliku da vas obavestim da su u toku radovi na rekonstrukciji crpne stanice i vodozahvata, oštećenog u januarskim poplavama. U pitanju su neophodni radovi koji će ublažili probleme sa vodosnabdevanjem koji nas sve muče. Takođe, radimo projekte za rekonstrukciju fabrike vode.

Samo izrada projekata košta više od 20 miliona dinara, to ćemo finansirati iz opštinskog budžeta, a nakon toga, očekujemo Vašu pomoć i pomoć republičkih organa, jer je u pitanju velika investicija vredna oko 500 miliona dinara – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

Premijerka je, pre odlaska, od lokalne samouprave na poklon dobila umetničku sliku starog mlina, jednog od simbola Vlasotinca.

 

Objavljeno: 03.08.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca