Bogojavljenje 2023 Vlasotince – Ognjen Obradović prvi do krsta

Ognjen Obradović iz Leskovca, učenik druge godine Gimanzije, prvi je podigao krst na gradskom jezeru u Vlasotincu, među 75 učesnika ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja.

-Prvi put sam učestvovao i pobedio i mnogo sam srećan. Prijaviću se i naredne godine – rekao je Ognjen po izlasku iz vode.

Pobedniku je krst, urađen u duborezu, uručio vladika niški Arsenije, koji je i ove godine blagosiljao skup pred više od 4000 posetilaca. NJemu je pripao i zlatnik Zlatare „Jovan“ iz Vlasotinca.


Ognjen Obradović i Srba Takić

Najmlađi učesnik, Miloš Stanimirović (11) iz Vlasotinca takođe je dobio zlatnik, dar porodica Kocić i Đokić. Najstariji učesnik Slavoljub Petrović (55) iz Leskovca dobio je ikonu Sv.Jovana. Jedina žena, učesnica današnjeg plivanja za Časni krst Irena Stanimirović dobila je na poklon od vladike Arsenija, Sveto pismo sa posvetom

-Učešće na plivanju nema takmičarski duh, svi plivači su pobednici. Oni plivaju za božji blagoslov – rekao je vladika Arsenije.Jelena Đokić i Ognjen Stanimirović

Predsednik opštine Bratislav Petrović naglasio je da se danas pliva širom Srbije, ali da je jedno od najmasovnijih plivanja upravo u Vlasotincu.

– Zato čuvamo i negujemo ovaj ambijent, a ujedno uređujemo prostor oko jezera. Nastavićemo sa tim uređenjem i u ovoj godini – rekao je Petrović.

U ime Udruženja poštovalaca Svete Gore, prisutne je pozdravio predsednik Srba Takić, naglasivši da je današnji praznik prilika da pokažemo slogu, jedinstvo i snagu.Episkop niški vladika Arsenije i predsednik opštine Bratislav Petrović

Žandarmerija je tradicionalno bila prisutna kao podrška na vodi, a ove godine i Vojska Srbije je imala učesnike prvi put – plivače i sanitetsku ekipu.

Na pratećoj manifestaciji plivanja za Časni krst, Pihtijadi, učestvovalo je 18 domaćica i domaćina. Najbolje pihtije, po oceni žirija, napravila je Danijela Đokić, drugo mesto pripalo je LJiljani Lepojević, a treće Nataši Marković. Nagrađen je i najmlađi učesnik Pihtijade , devetogodišnji Jovan Krstić.

Organizatori bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu su Turistička organizacija i Udruženje poštovalaca Svete gore, uz podršku preduzeća i ustanova i uz pokroviteljstvo opštine Vlasotince.

Galeriju fotografija možete pogledati na našoj fejsbuk stranici na ovom linku.


 

Objavljeno: 19.01.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca