Bojan Stojanović: Suđenje mora biti u funkciji fudbalskog sporta

Kada je sredinom februara ove godine na Izbornoj skupštini Stručne strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije izabran za predsednika, Bojan Stojanović instruktor prve kategorije iz Niša, verovatno i nije mogao da predpostavi šta ga sve čeka na početku svog četvorogodišnjeg mandata. Jer, mnogo toga, ranijih godina, na fudbalskom istoku Srbije, znalo se unapred, znalo se, bogami „ko kosi, a ko vodu nosi“. Bilo je mnogo onih koji su želeli, da kao produkti prošlih vremena kroje tabele u ligama koje su vodili organi FSRIS. Ali, takvu praksu, koja se, mnogima naravno nije dopala, energično je zaustavio i prekinuo prvi čovek sudijske organizacije FSRIS Bojan Stojanović, sa svojim najbližim saradnicima. Gotovo bez primedbi klubova, naročito na suđenje, koje je u prethodnom periodu najblaže rečeno bilo problematično, okončana su prvenstava u Srpskoj ligi „Istok“, kao i sve tri zone „Jug“, „Zapad“ i „Istok“. Za utakmice koje su bile od posebne važnosti, fudbalsku pravdu delili su arbitri sa više liste i to na najpošteniji način, što svakako vraća veru u fudbal, da slava pripada onim klubovima koji su uistini i najbolji, tamo gde je najvažnije, na fudbalskom terenu.

– Sudije i njihovo arbitriranje na fudbalskim utakmicama mora biti u funkciji fudbalskog sporta i poimanja istinskog fer pleja, pravednosti i poštenja. Sudije su na terenu da sude po Pravilima fudbalske igre, a na akterima fudbalske igre na samom terenu je da odrede pobednika. Izuzetno sam zadovoljan suđenjem u toku prolećne sezone, tako da od strane klubova gotovo da nije ni bilo primedbi na sudije i njihovo suđenje. To je svakako veoma važna činjenica u borbi za vraćanje vere u fudbalski sport – kaže nam predsednik Stručne strukovne organizacije sudija FSRIS, Bojan Stojanović.

Da li je i ovog proleća bilo pokušaja vršenja pritisaka na sudije?
– Da, bilo je, još pitate. A to su činila poznata lica, koja misle da mogu i dalje da budu režiseri svega nefudbalskog i prljavog na regionu istočne Srbije. Ne želim i neću da pominjem njihova imena, prepoznaće se oni sami. Umesto da budu kreatori poštenog suđenja, oni su pokušavali, na neprimeren način da utiču na sudije, obećavajući im visoke ocene i napredovanje na listama. Dok sam na čelu sudijske organizacije toga više, sigurno, neće biti. Nastojaću da svi oni koji su se ogrešili u svom radu, više ne budu u mogućnosti da to i dalje čine.

Ko će onda moći da napreduje ?
– Samo oni koji zasluže. Fudbalski teren i pokazano znanje na njemu je osnovno merilo.Uz to moraju biti u mentor programu. Fudbalska pripremljenost je jedan od najvažnijih elemenata za napredovanje. Toga moraju biti svesne sve sudije, i zato moraju da budu gotovo u svakodnevnom trenažnom procesu.


Bojan Stojanović

Da li imate instrumente da sprečite one koji su se ogrešili u svom radu ?
– Naravano. Za narednu takmičarsku sezonu učinićemo izvesne novine u radu komesara liga, a priliku će dobiti nova lica, neukaljanog obraza, od kojih očekujemo da rade za dobrobit fudbala i mnogo kvalitetnije i bolje u odnosu na svoje prethodnike.

Kakvu imate saradnju sa kancelarijama FSRIS i FSS ?
– Ranije je bilo određenih problema u komunikaciji sa FSRIS, a sada je saradnja na najvišem nivou, zahvaljujući, predsedniku Novici Tončevu i novom generalnom sekretaru Ivanu Hadži Đorđeviću. A, što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, imam samo reči hvale za predsednika „kuće fudbala“ Slaviše Kokeze i prvih ljudi iz sudijske organizacije Milana Karadžića i Miroslava Radomana – kaže na kraju razgovora Bojan Stojanović, predsednik Stručne strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

MENTOR PROGRAM
Stari model napredovanja sudija je arhiviran. Prelazak na višu listu mogu da računaju samo sudije koje su na mentor listi.
– Internacionalac Dalibor Đurđević sa svojom ekipom mentora vodi brigu o sudijama. Oni su stalno pred stručnim nadzorom svojih mentora, koji prate njihov rad i njihovo suđenje, i to je dobar i pravilan metod za napredovanje perspektivnih sudija – pojašnjava predsednik Stojanović.

SUDILE SUPERLIGAŠKE SUDIJE
Uveo je ove sezone predsednik Bojan Stojanović i novine u delegiranju sudija, pogotovu, za utakmice od posebnog značaja. – Na fudbalskom srpskoligaškom „Istoku“, na tri meča bili su i sudije sa superligaške liste, Danilo Grujić, Igor Kocić i Majo Vujović. Sve važnije utakmice Vlasine i Vranjske Banje, u zoni „Jug“, sudile su sudije sa više liste, a toga je na jednoj utakmici bilo i u zoni „Istok“. Ni na jednoj od tih utakmica nije bilo primedbi – kaže očigledno zadovoljan tom činjenicom, predsednik Bojan Stojanović.


 

Objavljeno: 02.07.2016 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca