Boža Marjanović predstavom „Sam protiv NATO“ iz Vlasotinca otpočeo turneju „Podsećanja“

U prepunoj Sali Kulturnog centra sinoć je leskovački glumac Dragan Boža Marjanović ponovo obradovao Vlasotinčane svojom monodramom „Sam protiv NATO“. Sinoćnom predstavom iz Vlasotinca otpočeo je turneju „podsećanja“ i obeležavanja 25 godina trajanja predstave i 25 godina obeležavanja od NATO agresije.

-Pre mesec dana počeo sam da razmišljam o ovoj predstavi i tada sam shvatio da traje već četvrt veka, da živi i da je igram. Te davne 1999. godine kada je predstava nastala, čak sam i razmišljao da li da je igram ili ne. Činilo mi se da tema nije bila ona sa kojom bi čovek mogao da se našali ili ne, ali poznavajući naš mentalitet rizikovao sam. Tako trajemo već 25 godina. Ova turneja nije samo obeležavanje 25 godina od premijere već je i podsećanje na NATO agresiju, što je u stvari jako važno. Važno je da vidimo šta se toliko promenilo za ovih 25 godina, da li je nešto vedrije ili sivije iznad naših glava, zbog svetskih moćnika – rekao je Boža Marjanović.

Monokomedija „Sam protiv NATO“ je priča o čoveku, koji je sam uspeo da pobedi NATO pakt uz pomoć usisivača, krave, debeljana i još nečega. U drami ima dosta istinitih likova koji su provučeni kroz sarkastičnu i duhovitu prizmu.

Na našu konstataciju da svaka monodrama sadrži poruku publike, Boža Marjanović kaže:

„I to je tačno. U nekima su poruke izražajnije a u nekima su vešto skrivene pa publika treba sama da ih pronađe. Ja sam ovog puta želeo da napravim paradoks i da se nasmejem na tragediju koja nas je zadesila. Uspeo sam, ali ponavljam ono što je veoma bitno, da ono što je bilo niko i nikada ne sme zaboraviti, posebno pokolenja koja dolaze“, ističe Marjanović.

Do sada su Vlasotinčani mogli da vide monodrame Dr Feler, Zakasotina, Ja Aleksa, Putovanje kroz gusto granje, Povraćaj iz Hag, Roki 5 … Predstavio se Boža i ulogama u serijama Senke nad Balkanom, Ubice mog oca, Koreni, Crveni mesec, Bilo jednom u Srbiji, Nemanjići, Južni vetar, Branilac, Tunel. Posebno ističe seriju Vreme smrti rađenu po Ćosićevoj trilogiji, a igra u sva tri dela, kao i Konstantinovo raskršće.

A da ga vole Vlasotinčani, i da uživaju u njegovim predstavama, sinoć smo se još jednom uverili. Posetioci su napustili salu nasmejani, radosni i puni pozitivne energije.

 

Galeriju fotografija pogledajte na ovom linku.

 

 

Objavljeno: 08.03.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca