ČAROBNJACI PROSVETE: „Cilj mi je da naučim decu da vole i da budu voljena“

U Vlasotincu postoji jedno slatko, magično mesto u kojem nema bubanja, nema monotonije, zevanja i dosađivanja, ali zato ima puno osmeha, kreativnosti, dečje graje i učenja kroz zabavu. To mesto je učionica Biljane Cvetković Miltenović, učiteljice u osnovnoj školi „8. oktobar“, koja se uvek trudi da u nastavu uključi što više zabavnih aktivnosti kako bi deci uspomena na školu uvek budila lepa osećanja.

Upravo zbog toga vam danas su akciji „čarobnjaci prosvete“, koju je NOIZZ pokrenuo zajedno sa Draganom Gagom Janković, predstavljamo rad ove kreativne učiteljice koja za Vlasotince kaže da je najlepši gradić na jugu Srbije, a za đake u njenom odeljenju da su najtalentovaniji – jer stalno osvajaju silne nagrade.

„Uvek sam smatrala da je profesija kojom se bavim najteža i ujedno najlepša na svetu. Učitelj nikad ne može da ostari, uvek je mlad uz decu uz koju i on sam raste. Cilj mi je da naučim decu, u ovom i ovakvom svetu u kojem živimo, da vole svoj jezik, nauku, igru, pesmu, druženje, da su uvek spremni da pomognu, da vole i budu voljni. Da neguju toleranciju i različitost. Da pre svega postanu dobri ljudi„, kaže Biljana.

Završila je Učiteljski fakultet i već godinama, pored rada sa decom u školi, vodi razne vannastavne aktivnosti i aktivno je uključena u humanitarni rad kao predsednik Crvenog krsta opštine Vlasotince. Ipak, sve te obaveze je nikad ne spreče da se na nastavi pojavi sa osmehom i novim idejama.


„Vremenom se moj način rada menjao. Sticanjem iskustva kroz rad sa decom u učionici, saznanjima stečenim na raznim seminarima, ali i samoobrazovanjem, formirala sam način rada u kojem se zna šta je čija uloga u učionici. Kod mene vlada prijatna radna atmosfera, jer čak i kada ‘ozbiljno’ radimo, kroz sve sadržaje provlačim humor i igru. Kroz taj način rada učenici nisu robovi učenja, već deca koja su zainteresovana da steknu nova znanja. Generacije dece koja dolaze nisu iste kao na početku moje karijere. To su sada informatička deca. Više ni televizija nije njihova glavna zanimacija, već računari, tableti, pametni telefoni… Zbog toga nastojim da u svoj rad što više uključim tehnologiju blisku učenicima. Neke nastavne jedinice obrađujem ili utvrđujem preko PowerPoint prezentacija, filmova, koristeći računar i interaktivnu tablu. Volim inovacije i originalnost u radu. Na časovima nema predavanja i monotonije. Đake na neki posebana način motivišem da budu veoma aktivni. Na časovima su zastupljene lutke u nastavi, asocijacije, kvizovi… Dramatizacija tekstova i pravljenje stripova su nešto u čemu deca uživaju. Moji đaci izvode ekperimente, uče istražujući, držim ambijentalnu nastavu, vodim đake u prorodi, u poseti biblioteci, parku, pored reke…“, kaže naša čarobnica prosvete.

Biljana veoma često pravi tematske pripreme, a na njenim časovima ponekad prisustvuju i roditelji. Nekada budu posmatrači, a neretko i učestvuju u samom nastavnom procesu. Aktivna je i u držanju kreativnih radionica sa roditeljima, koji uvek izraze zadovoljstvo što su deo ovakvih aktivnosti i uvek su spremni za saradnju. Često pravi i lutkarske predstave sa đacima, koji posebno uživaju u takvoj vrsti učenja kroz igru.

Naravno, takav rad sa decom ostvaruje i sjajne rezultate, pa tako Biljana može da se pohvali dugačkim spiskom imena đaka koji su na raznim takmičenjima širom zemlje osvajali nagrade. Ipak, mnogo vredniji od svake medalje ili pohvalnice je osmeh na licima dece.

„U radu mi je cilj da deca zavole školu i učenje, a da znanja koja steknu ne zaborave, već primene u različitim životnim situacijama. Volela bih da me ne pamte po strogoći, već po osmehu i zajedničkim dogodovštinama u učionici i van nje“, zaključuje Biljana.

 

Izvor: Noizz.rs


 

Objavljeno: 15.03.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca