Četvrta sednica SO Vlasotince

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince na sinoć završenoj sednici doneli su odluku o prestanku rada i postojanja Direkcije za urbanizam i izgradnju, čija je prava i obaveze preuzela opština Vlasotince. Od 14 radnika troje je uzelo otpremnine, a 11 radnika preuzela je opštinska uprava. Naknadnim raspisivanjem internih konkursa predviđeno je da se ti radnici rasporede delom u opštinsku upravu, delom u javno- komunalna preduzeća Vodovod i Komunalac. Kako je rečeno na sednici, JP Direkcija za urbanizam i izgradnju nema dugove, što olakšava proces njene transformacije. Do 1.decembra sve direkcije u Srbiji moraju da se transformišu po jednom od tri modela koje je država ponudila.

Odbornici su odlučili da sa radom prestane i JP Čistoća, čija je prava i obaveze, kao I osmoro radnika, preuzeo JKP „Komunalac“. Poslovanje “Čistoće” pokazalo se nerentabilnim, rečeno je na sednici.

– Da bi ovo preduzeće moglo da funkcioniše potrebno je da ima 15% selektovanog materijala, a ono ima 3%. Dakle, ne mogu da zarade svoje plate. Proces transformacije trajao je veoma dugo. Lično sam bio uveren da je to moglo brže, ali ispostavilo se da ne može – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Odbornici su usvojili i informaciju o dosadašnjem izvršenju budžeta čiji je procenat 70. Donete su i odluke o visini stope poreza na imovinu, a utvrđena je prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017.godinu. Na sednici se razvila diskusija o lokalnoj poreskoj administraciji u kojoj, kako je rečeno, ima mnogo problema.

– Ubrzano radimo na sređivanju stanja u ovoj oblasti. Podela rešenja za 2015.godinu je pri kraju, nadamo se da za 2016.rešenja podelimo do februara naredne godine i da sredinom 2017.godine dostignemo dinamiku uručivanja rešenja u tekućoj godini – rekao je šef Odeljenja za budžet, finansije i privredu Marinko Đorđević.


Odbornici su, između ostalog doneli niz odluka o izboru i imenovanjima, odluku o stipendiranju učenika i studenata i pravu na jednokratnu finansijsku podršku mladim talentima. Na jučerašnjoj sednici, imenovana su dva nova većnika, Sokol Stanojević i Bojan Petrović, na predlog koalicije SPS-JS, a odbornička većina koju su činile SNS I NS sa ukupno 25 od 45 odbornika uvećana je za 10 odbornika koalicije SPS-JS. U opoziciji je ostala odbornička grupa Pokret za Vlasotince. Zamenik predsednika SO Vlasotince Nenad Stojković obavestio je odbornike da je koalicija SNS-NS potpisala koalicioni sporazum sa SPS-om i da će te stranke od ove sednice zajedno vršiti vlast.

– Drago mi je što su Nova Srbija i Socijalistička partija Srbije prepoznale naše angažovanje i zalaganje da rešavamo nagomilane probleme i zahvaljujem im na učešću u vlasti – rekao je Stojković.

I ovog puta odbornici opozicije pitali su zašto nema prenosa sednice, na šta je predsednik Skupštine Bratislav Petrović odgovorio da su svi mediji obavešteni o održavanju sednice. Njegov zamenik Nenad Stojković rekao je da ne opravdava što nema prenosa.

-Obavićemo razgovor sa svim televizijama I ako ne postignemo dogovor, uvešćemo prenos preko Interneta – zaključio je Stojković.


 

Objavljeno: 16.11.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca