Čitalački piknik u „Maričkino“

Razmišljajući kako da obeležimo Svetski dan knjige (23. april), u nedostatku svog galerijskog prostora koji se renovira, došli smo na ideju da organizujemo susret čitalaca i biblioteke na otvorenom. Za tako nešto nema boljeg mesta nego kraj Vlasine. Ovoga puta smo zaobišli Spomen-park oslobodiocima na Starom groblju, pa smo se spustili na samu obalu reke, u Maričkino.

Čitalački matine, ili piknik, zakazali smo u rane sate, sa početkom u 10, a u goste smo pozvali gimnazijalce. Profesorke srpskog jezika i književnosti Suzana Pešić i Tanja Milić odmah su prihvatile naš poziv, a njima se pridružila i profesorka Ivana Stanković, iz škole „8. oktobar“, sa učenicima. Saznavši za našu ideju došla nam je i Emina Dostović, sa svojim prijateljima iz udruženja Mladi Vlasotinca. Došavši sa decom koja imaju posebne naklonosti prema knjizi i čitanju, one su bile saorganizatori prijatnog i pomalo neobičnog početka dana – sa knjigom u ruci, na travi pored reke.

-Ovde smo jer volimo knjige i zato što čitanje predstavlja za nas posebnu svečanost, putovanje duha u neke lepe i radosne prostore – kazao je Srba Takić, direktor Biblioteke, na početku druženja. Zatim su se u govorenju i čitanju smenjivali gimnazijalci i osnovci, spontano i neposredno. Na kraju je i nekoliko čitalačkih veterana (Bojana, Jovana, Emina, Peđa, Srba) pročitalo svoje omiljene pesme. Pominjemo ih poimenice da ohrabrimo neodlučne da nam se sledeći put pridruže u što većem broju.

Ovo druženje je bilo posebno i po tome što smo organizovali malu nagradnu igru, u kojoj su pobednici nagrađeni sa deset knjiga, naših izdanja, i pet besplatnih onlajn kurseva engleskog jezika. Darodavci ovih kurseva su Link group i ITAcademy, a dobitnici vrednih nagrada su Jovana, Aleksandra, Jelena, Predrag i Dušan.

Na kraju, ne možemo a da ne pohvalimo koleginice koje su se posebno angažovale u organizaciji – Maju Miljković i uz nju Jovanu Petković i Jelenu Lepojević. Sledeće druženje knjigoljubaca i Biblioteke zakazujemo za polovinu maja, u sklopu programa obeležavanja dana naše ustanove.

 

Objavljeno: 25.04.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca