Crveni meteo alarm – neophodna maksimalna opreznost

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u narednom periodu predviđaju se ekstremno visoke dnevne temperature, od 38-40, a ponegde i preko 40 stepeni, koje povećavaju rizik od nastanka većih suša i požara – pogotovu šumskih, koji po pravilu imaju za posledicu velike materijalne štete po imovini, materijalnim i kulturnim dobrima, životnoj sredini, a često dolazi i do gubitka ljudskih života.

Kako bi se rizik i moguće posledice svele na najmanju moguću meru, Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince, apeluje na sve građane, a posebno na sve relevantene subjekte u opštini Vlasotince, da svako iz svoje nadležnosti preduzme zakonom propisane preventivne mere, kako bi se izbegle pojave većih požara, a time i sprečile velike materijalne štete.

Posebno skrećemo pažnju poljoprivrednim domaćinstvima da u toku sezonskih – poljskih radova, naročito pri krčenju neobradivih površina, a posebno posle žetve, ne pale strnjišta i korov, zbog povećanog rizika od izbijanja većih požara, jer je to izričito zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara i Zakonom o šumama.

Takođe apelujemo na građane, koji deo slobodnog vremena provode u prirodi, da posle boravka u priordi bezbedno ukolone sve moguće uzročnike požara , kao što su prazne staklene ambalaže, sve vrste boca pod pritiskom, ložišta vatre i sl.

Dom zdravlja Vlasotince će, preko Službe hitne medicinske pomoći, pojačati svoj rad na terenu u cilju pružanja adekvatne medicinske pomoći stanovništvu u uslovima ekstremno visokih dnevnih temperatura.

S obzirom da se u narednom periodu predviđaju ekestremno visoke dnevne temperature, apelujemo na sve subjekte i građane da se racionalno troši voda iz gradskog vodovoda, zbog mogućih nestašica.

Zahvaljujemo na razumevanju i saradnji.

 

Objavljeno: 10.07.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca