ČUJTE SRBI – Izložba grafika mladog vlasotinačkog umetnika Stefana Petrovića

U galeriji Zavičajnog muzeja sinoć je otvorena prva samostalna izložba grafika mladog vlasotinačkog umetnika Stefana Petrovića, pod nazivom „Čujte Srbi“. Čuveni švajcarski forenzičar, publicista i prijatelj Srba Arčibald Rajs izgovorio je i napisao čuvene reči „Čujte Srbi, čuvajte se sebe“, a njihova aktuelnost ne jenjava ni posle jednog veka.

-Izložbom istog naziva mladi umetnik Stefan Petrović opominje da se setimo naše slavne prošlosti i stradalnika na čijim smo kostima, krvi, naporima i znoju izgradili zemlju. Narod sklon zaboravljanju, kao što je naš, treba da ima kao imperativ jedan novi poredak u kome će sačuvati svaku vrlinu, žrtvu, spomenik, istoriju. Ovom serijom grafika Stefan je uspeo da na individualnom nivou izgradi spomen – obeležje jednoj generaciji neustrašivih boraca, hrabrih junaka, čijim su stradanjem sačuvana ognjišta i kamen zemlje Srbije – istakla je istoričar umetnosti Jasmina Zlatković.

Na izloženim grafikama su srpski junaci, žene u ratu, žene koje čuvaju kućna ognjišta, ali i vojvode Živojim Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović, Vojislav Tankosić…


Stefan Petrović se zahvalio Kulturnom centru Vlasotince na podršci i pomoći da priredi svoju prvu samostalnu izložbu i udruženju „Artizan“ koje je okupilo mlade umetnike u Vlasotincu.Za muzičku podlogu su bili zaduženi Aleksandar Dimitrijević i Miroslav Krstić, a program je počeo pesmom „Tamo daleko“, koju su izvele Mila Mitić, Petra Dimanić i Milena Krstić.

Stefan Petrović je osnovne akademske studije grafike završio u Nišu. Izlagao je na brojnom izložbama u zemlji i inostranstvu, a sinoć je priređena njegova prva samostalna izložba. Posetioci će moći da je pogledaju narednih mesec dana, radnim danima od 7 do 15 sati.

Otvaranjem izložbe grafika „Čujte Srbi“ završen je višednevni program manifestacije „Dani Vlasotinca“.


 

Objavljeno: 28.05.2021 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca