„Da se ne zaboravi“ – U Vlasotincu obeležen Međunarodni dan nestale dece

Međunarodni dan nestale dece obeležen je sinoć u Vlasotincu i Subotici, sa istim programom i u isto vreme, u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić” i vlasotinačke kancelarije “Bezbedno dete”. U njihovo ime prisutne je pozdravila Jelena Đokić, koja je govorila o potrebi podizanja svesti kod javnosti jer je problem nestanka dece nešto što može da se desi bilo kome.

-Prema zvaničnim podacima u Srbiji je prošle godine nestalo 1.407 dece, od kojih je pronađeno 1.204 deteta. To nije problem koji se dešava samo nekom drugom. Može da se dogodi svuda i na svakom mestu. Opasnost vreba sa svih strana i zbog toga svi mora da budemo zagledani u decu, u društvo, jedni u druge – istakla je Đokić.

Publika je imala priliku da vidi dokumentarni zapis “Da se ne zaboravi”, Nebojše Ilića Ilketa o nestaloj deca, kako ne bi nikada bila zaboravljena nestala ili deca stradala u kandžama ubica, kriminalaca, predatora.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio Aleksandar Jović, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje, omladinu i sport. On je istakao značaj obeležavanja Dana nestale decu u Vlasotincu i da nije bilo dileme da će u tome najveći doprinos dati kancelarija “Bezbedno dete”.

“Suvišno je govoriti o tome koliki košmar u životu roditelja predstavlja nestanak deteta. Mislim da je važno za svaku zajednicu da prati informacije o nestanku dece jer tako svaki pojedinac može da doprinese njihovom pronalasku. Savremene komunikacije omogućavaju brzo i lako povezivanje što može biti od velike koristi prilikom traženja nestale dece. U tom smislu podržavam sistem uzbunjivanja javnosti koji treba da mobiliše snage zajednice na pronalaženju nestalog deteta. Naravno, želja svih nas je da ne bude nestale dece, ali ako se to desei, važno je da imamo efikasan sistem za pronalaženje”, istakao je Aleksandar Jović.

Program je počeo himnom nestale dece “Da se ne zaboravi”, koju su izvele Marta Stanković, Milena Krstić, Mila Mitić i Petra Dimanić.

Poetsko-muzički deo programa obuhvatio je stihove Vladislava Petkovića Disa “Možda spava”, koje je kazivala Mila Mitić, nastup violinistkinje Smiljane Milenković, učenici Muzičke škole “Stanislav Binički” i pesmu “Što te nema” koju su izvele Marta, Milena, Mila i Petra.

Skup je realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince, kao deo programa manifestacije Dani Vlasotinca.

 

Objavljeno: 27.05.2021 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca