Drustvo » Dan devojčica obeležen u Tehničkoj školi u Vlasotincu

Dan devojčica obeležen u Tehničkoj školi u Vlasotincu

Svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mesecu u svetu se već devet godina obeležava Dan devojčica. Ove godine po deveti put Dan devojčica obeležen je 25. aprila. U centralnoj Srbiji Dan devojčica organizovan je u trinaest gradova i opština, među kojima je i Vlasotince.

Ovim povodom u Tehničkoj školi su gostovale učenice završnih razreda gradskih osnovnih škola „Sinša Janić“ i „8. oktobar“, kao i njihove vršnjakinje iz Gložana i Šišave. Tema razgovora bila je „Stereotipna podela na muška i ženska zanimanja. O svojim zanimanjima govorili su: Koviljka Stojanović, građevinski inženjer, Svetlana Jovanović, mašinski inženjer, Jasmina Đorđević, diplomirani ekonomistai i PR škole i Dragan Todorović, pedagog.


Dragana Stanković, pshiholog škole i pomoćnik direktora

Moderator je bila Dragana Stanković, pshiholog škole i pomoćnik direktora. Nakon razgovora sa profesorima Tehničke škole učenice su posetile kompaniju Elrad WSS, gde ih je primio direktor Ivan Nedeljković sa saradnicima.

Devojčice su toga dana imale priliku da se upoznaju sa mogućnostima prilikom izbora budućih profesija, sa izazovima koji ih u poslu mogu sresti, kao i sa činjenicom da je prilikom izgradnje karijere važno znanje, da su važne su sposobnosti, veštine, talenti a ne pol osobe.

Cilj ove međunarodne manifestacije je osnaživanje devojčica i devojaka kako bi se prilikom izbora svojih profesija i karijernih puteva rukovodile ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnim podelama na „muška“ i „ženska“ zanimanja.

Takođe je važno da budu ambiciozne, da uče, da budu radoznale i inovativne, da daju pečat svojoj profesiji i na taj način postanu liderke u ekonomskom razvoju, ali i u svojoj sredini.Manifestacija Dan devojčica pokreće sve aktere u zajednici, porodicu, školu, poslodavce, medije i mlade da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa o izboru i obavljanju profesija.

Realizaciju ove manifestacije podržava Nemačka razvojna saradnja kroz projekte koje realizuje GIZ, „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“. Partneri u organizaciji su Udruženje poslovnih žena Srbije i centar Inventiva. Manifestacije su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkoog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i brojne druge državne institucije i organizacije.


 

Objavljeno: 25.04.2019 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca