Dan planete Zemlje obeležen uređenjem parkovskih klupa u Vlasotincu

Zajedničkom radnom akcijom JKP „Komunlac“, članova udruženja „Vlasinska vila“ i učeničkog parlamenta Gimnazije „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu, dana 22.04.2017. godine, obeležen je dan planete Zemlje. Cilj obeležavanja ovog datuma jeste povećanje svesti o ugroženosti životne sredine i motivisanje šire javnosti da se ukljući i odgovornije odnosi prema planeti Zemlji. Poruka realizovane volonterske akcije u Vlasotincu je da svaki pojedinac svojim primerom, akcijom, konkretnim delom može doprineti očuvanju okoline.

Akciju uređenja parkovskih klupa i čišćenja parkovske površine pored reke Vlasine, u blizini autobuske stanice, iniciralo je udruzženje „Vlasinska vila“, uz podršku i pomoć lokalne samouprave. Radnici JKP „Komunalac“ su zamenili dotrajale i oštećene daske na klupama i ugradili nove na mestima gde su iste odnete, dok su volonteri ofarbali klupe i očistili smeće iz parka.U akciji je učestvovalo 20-ak volontera, od kojih najmlađi Marko, učenik 3. razreda Osnovne škole „8. Oktobar“ u Vlasotincu, inače revnosni i aktivni učesnik humanitarne eko akcije “Čep za hendikep“, koja se takođe realizuje u našem gradu.

Raduje odaziv i motivacija mladih ljudi, gimnazijalaca, tako da se nadamo i želimo da se i drugi mladi ljudi našeg grada uključe u slične aktivnosti, poručuju inicijatori akcije. Akcija će inače biti nastavljena tokom maja meseca, kada će biti obnovljene i osvežene i klupe na drugim mestima u gradu, pre svega na šetalistu pored reke Vlasine.

Ovom prilikom, direкtor JKP „Komunalac“ Svetislav Petrović je najavio da će uskoro u gradu biti postavljene nove kante za smeće, obzirom da su iste na mnogim mestima uništene i odnete. Naši sugrađani, na žalost, ne odnose se odgovorno prema zajedničkim dobrima, tako da je pojava uništavanja klupa i kanti za smeće veoma učestala, gotovo redovna. Primetili smo da su i reflektori koji su osvetljavali spomenik NATO žrtvama u parku oštećeni i neupotrebljivi, a na devet klupa nedostajalo je ukupno 25 dasaka, što govori o jednom, potpuno nerazumljivom odnosu ljudi.


Iz udruženja Vlasinska vila i Đacki parlament, pozivaju građane da se uključe u anketnu akciju „101 ideja za lepši grad“, tokom koje mogu da svoje ideje za lepši grad i sadržaje koje bi voleli da imaju u gradu, napišu i ubace u anketne kutije postavljene na par mesta u gradu i školama. Akcija će trajati do kraja maja meseca.
.
Zajednički apel upućen sa ove radne akcije našim sugrađanima je da nemamo drugu planetu osim ove, da nemamo drugi grad osim ovog u kome živimo i da se gradu odužimo tako što ćemo ga voleti i negovati njegova prirodna dobra i lepote, kojim bi mnogi drugi gradovi bili ponosni da ih imaju.


 

Objavljeno: 22.04.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca