Dani gljiva – turistički potencijal Vlasotinca

Dani gljiva – manifestacija posvećena ljubiteljima gljiva i prirode, sa ciljem da se promovišu prirodne vrednosti ovog kraja.Ova manifestacija će biti organizovana u saradnji sa Mikološkim društvom Jug iz Vlasotinca, kao podrška njihovom projektu popisa gljiva na teritoriji naše opštine.

Organizovaaće se odlazak i branje pečuraka za mnogobrojne učesnike iz cele Srbije (članove drugih mikoloških udruženja) a potom i takmičenje u pripremanju tzv. Gljivaša (gulaša od gljiva), kao i ručak za sve učesnike.

Tema manifestacije je edukacija stanovništva na polju mikologije, podizanje ekološke svesti građana, razvoj seoskog i gljivarskog turizma u jablaničkom kraju.

Iz Mikološkog društava „Jug“ pozivaju sve zaintersovane da im se pridruže i uživaju u lepoti prirode, u „lovu“ na gljive, spremanju specijaliteta i lepom druženju.

Učesnici će imati priliku da u prisustvu profesionalnih determinatora nauče mnogo, ali i da za sebe naberu vrganje, sunčanice, rujnice i mnogo druge slasne pečurke. Možete ih sušiti ili zamrznuti, pa kasnije od njih pripremati ukusna jela u kojima ćete uživati tokom jeseni i zime. Prava zimnica, zar ne?

Manifestacija bi doprinela da se i Vlasotince nađe na mikološkoj karti Srbije, a s obzirom na veoma veliki broj različitih vrsta koje se mogu naći u ovom kraju, u perspektivi, postali bi jedan od vodećih centara u Srbiji iz ove oblasti.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 01.05.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca