Dečji vrtić „Radost“ iz Bugarske u poseti Vlasotincu

Vaspitači i direktorka dečjeg vrtića „Radost“ iz bugarskog grada Elin Pelina su juče posetili Predškolsku ustanovu „Milka Dimanić“ u Vlasotincu. Dobrodošlicu gostima iz Bugarske najpre su poželeli predškolci koji su ih poslužili pogačom i solju. Na pomalo zaboravljen srpski običaj odgovorili su vaspitači iz Bugarske koji su domaćine darivali tradicionalnim pitama i poslasticima iz svoga zavičaja, naglašavajući da time jačaju veze među ljudima iz dve zemlje. Grupe pripremnog predškolskog programa koje vode vaspitačice: Slađana Milošević, Maja Kocić, Biljana Petronijević i Dušica Milovanović izvele su muzički kolažni program. Oduševljenje gostiju posebno je izazvalo izvođenje narodne igre pod nazivom „Bugarka“.

Direktorke Marina Koleva i Snežana Filipović razgovarale su o radu svojih predškolskih ustanova, vaspitači su razmenjivali svoja iskustva a predstavnik lokalne samouprave iz Elin Pelina interesovao se za način finansiranja predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji. Tom prilikom prezentovani su radovi koji su pripremljeni za Stručnu konferenciju vaspitača predškolskih ustanova Srbije, koja je nedavno održana na Tari, kao i rad sa 9. Stručne konferencije medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, koja je održana u Sokobanji. Prvi rad pod nazivom „Kroz igru na put do Severnog pola“, pripremile su vaspitačice Maja Kocić, Tanja Stamenković i pedagog Natalija Puzić, dok rad pod nazivom „Unapređivanje prakse jačanjem kompentencija medicinskih sestara u predškolskim ustanovama Srbije“, su pripremile Nadica Nikolić, Sanjica Krajinović i Natalija Puzić.

– Na ovaj način uspostavili smo međunarodnu saradnju u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja kako bismo razmenili iskustva i kasnije ih primenili u našem radu. Pošto smo proteklih godina uspostavili saradnju sa mnogim vrtićima iz Srbije bilo nam je potrebno povezivanje sa nekom predškolskom ustanovom iz zemalja u regionu. Za nas je veoma značajno što smo uspostavili saradnju sa vrtićem koji je sličan našem po organizaciji, broju dece koju obuhvata i veličini grada u kome je osnovan. Sigurna sam da će ova saradnja da se dalje razvija i jača na obostranu korist i zadovoljstvo u cilju stručnog povezivanja i razmene iskustava – istakla je direktorka Snežana Filipović.

Poziv za gostovanje u Bugarskoj naš vrtić je dobio već za april mesec naredne godine.

 

Objavljeno: 15.12.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca