Deset miliona dinara za energetsku sanaciju u Vlasotincu

Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je opštini Vlasotince pet miliona dinara za program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Lokalna samouprava opredelila je, takođe, pet miliona, izjavio je predsednik opštine Bratislav Petrović prilikom potpisivanja ugovora.

-To znači da je obezbeđena suma od 10 miliona dinara ili 50% novca za subvencionisanje programa energetske sanacije u našoj opštini, Drugih 50% biće učešće građana. Prošle godine republika i opština opredelile su ukupno šest miliona, što znači da je sada građanima na raspolaganju više novca za subvencije. S obzirom na interesovanje, verujem da će oni isoristiti ovu priliku – rekao je Petrović.

Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo je svečanu dodelu ugovora u Aranđelovcu za 151 lokalnu samoupravu.

-Ovaj projekat donosi uštedu domaćinstvima, ali i državi. Ovo je projekat koji će uštedeti toplotnu energiju koja je jednaka, na primer, proizvodnji jedne gradske toplane u Nišu. Ovo nije poslednji poziv koji raspisujemo, čim ovaj privedemo kraju raspisaćemo novi. Dok god građani i građanke Srbije budu smatrali da im je potreban novac da menjaju prozore, vrata, kotlove, da stavljaju solarne panele, mi ćemo to raditi, obezbediti novac. Energetska bezbednost je pitanje opstanka svakog društva. Energetska efikasnost je stub energetske bezbednosti naše zemlje – rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Opština Vlasotince raspisaće unarednom periodu javni poziv za izvođače radova i dobavljače opreme , a nakon toga i za građane, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Prošle godine na konkurs se javilo 67 građana, tri prijave nisu bile validne, a ostala 64 građana dobila su sredstva za energetsku sanaciju svojih objekata. Najveće interesovanje bilo je za zamenu vrata i prozora.

 

Objavljeno: 11.03.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca