Dodeljene subvencije voćarima i vinogradarima

Poljoprivredni proizvođači vlasotinačke opštine, njih 119, danas je potpisalo ugovore o dodeli subvencija iz opštinskog budžeta. Sredstva u iznosu od 5,5 miliona dinara namenjena su razvoju voćarstva i vinogradarstva.

„Ove godine smo se trudili da budemo malo brži da sredstva koja smo opredelili u opštinskom budžetu za razvoj poljoprivrede dobijete u prvoj polovini godine. Želimo da pokažemo da je lokalna samouprava zainteresovana da pomogne razvoj poljoprivrede u skladu sa svojim mogućnostima, poštujući sve zakonske regulative. Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju, nadam se da ćemo naredne godine izdvojiti veća sredstva za poljoprivredu, kako bi tačno znali šta je vama potrebno neophodno je da se uključite u javnu raspravu nacrta budžeta za 2018. godinu “, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Pozdravljajući prisutne poljoprivrednike direktor Regionalne poljoprivredne savetodavne stručne službe Dalibor Cvetanović pozvao je poljoprivrednike da se uključe u akciju besplatne hemijske analize poljoprivrednog zemljišta.

„Svi registrovani poljoprivredni proizvođači mogu da izvrše uzorkovanje i ispitivanje svog zemljišta, jer je u toku konkurs i ova agrohemijska analiza se ne naplaćuje, a nakon izvršene analize dobićete i predlog mera šta je neophodno uraditi kako bi vaše zemljište bilo kvalitetnije i kako bi pravilno obavljali poljoprivrednu proizvodnju. Akcija besplatnog uzorkovanja zemljišta traje do kraja ovog meseca“, rekao je Dalibor Cvetanović.

Nebojša Stojanović, pomoćnik predsednika opštine i predsednik komisije koja je odlučivala po prijavama poljoprivrednika je rekao da lokalna samouprava učestvuje sa 80% od traženih sredstva a što je u skladu sa konkursom i pozvao poljoprivrednike da blagovremeno opravdaju dobijena sredstva.

„U narednih mesec dana imate obavezu da opravdate dobijena sredstva tako što ćete dostaviti dokaz za sredstva za koja ste konkurisali, ukoliko ne ispoštujete rok ugovor će biti raskinut a vi ćete sredstva morati da vratite opštini“, rekao je Nebojša Stojanović.

Član Opštinskog veća Boban Petrović je pozdravljajući prisutne poljoprivrednike istakao , po raspisanom konkursu danas smo u prilici da podelimo 5,5 miliona dinara za razvoj voćarstva i vinogradarstva na području naše opštine. Znamo da su potrebe mnogo veće ali se nadamo da ćemo naredne godine biti u mogućnosti da pomognemo još većem broju naših poljoprivrednika. Tokom konkursa imali smo 13 prijava koje su odbijene iz formalnih ili suštinskih razloga.

Današnja dodela subvencija govori o opredelenju lokalne samouprave da pomogne našim poljoprivrednicima, imajući u vidu da se oko 40% stanovništva vlasotinačke opštine bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

 

Objavljeno: 03.07.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca