„Eve ga naš list Vlasina, tuj će pročitate svašta“

Vlasotinački Zavičajni muzej, smešten u staroj turskoj kuli iz 18. veka, sinoć je ponovo otvoren za posetioce, nakon renovinanja i to izložbom povodom 90 godina od pojave lista Vlasina.

Prvi broj lista Vlasina izašao je 16.septembra 1926.godine, a pokrenuli su ga industrijalac Vojislav S. Popović, vlasnik lista i ekonomista Milorad D. Marjanović, glavni i odgovorni urednik. Zahvaljujući njima, Vlasotince je dobilo ono što mnogo veće sredine u to vreme nisu imale – novine. Vlasina je bio list za privredu i narodno prosvećenje, kako je tada zapisano. Delio ih je kolporter na ulicama Vlasotinca i uzvikivao „Eve ga naš list Vlasina, gradjani i gradjanke, kupujte ga, tuj će pročitate svašta“.


– Ponosni smo na činjenicu da Vlasina, u formi biltena, izlazi i danas pod okriljem Kulturnog centra – rekla je direktor ove ustanove Maja Marković.– Vlasina je imala četiri prekida u radu za ovih 90 godina, ali od maja 1995.kada je peti put obnovljena, izlazi neprekidno, uz veliku podršku lokalne samouprave. Od aprila 2006. list se transformiše u bilten, kako i danas izlazi – rekla je glavni i odgovorni urednik Vesna Miltenović koja je istakla da je “Vlasina” imala i veliku podršku saradnika, kao i kolega iz drugih, većih redakcija.– Činjenica da je prvi broj „Vlasine“ izašao 1926.godine govori o tome da su napredni ljudi tog vremena razumeli značaj informacije, kao i to koliko je važno da ona stigne do što većeg broja stanovnika vlasotinačkog kraja – rekao je opštinski većnik zadužen za kulturu i informisanje Zoran Stamenković.Šef dopisništva Večernjih novosti u Nišu Daliborka Miljković, koja je prve novinarske korake napravila upravo u lista Vlasina pre dvadesetak godina, istakla je da je tu stekla osnovu za dalji rad, ali i da pamti nezaboravna druženja u redakciji.U zgradi Zavičajnog muzeja izloženi su noviji primerci lista, ali i arhivirana izdanja prethodnih godina i decenija. Posetioci su mogli da vide i knjige koje su kao deo izdavačke delatnosti izlazila pod okriljem lista. Ovo je, inače, bio prvi kulturni događaj u Zavičajnom muzeju nakon rekonstrukcije krova i unutrašnjih radova. Muzej će i ubuduće raditi od 7 do 15 sati svakog radnog dana, a po potrebi i najavljenim posetama biće otvoren i u popodnevnim časovima i vikendom, najavila je direktor Maja Marković.

Rekonstrukcija krova i unutrašnjih radova, ovo prvo kulturno dešavanje. Rekonstrukcijom smo zaštitili jedinstveni kulturni spomenik Vlasotinca. Naredne godine očekujemo realizaciju druge i treće faze pomenutog projekta


 

Objavljeno: 23.09.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca