FK Vlasina – Deset godina slobodnog pada

Bez obzira što malo ko pomišlja da bi Vlasinu mogla da snađe i gora sudbina od stanja u kom se trenutno nalazi, treba podsetiti da su tačno pre deset godina Vlasotinčani odigrali poslednju sezonu u Prvoj ligi Srbije. Bilo je to peto prvenstvo u drugoligško-prvoligaškoj konkurenciji, iz lige je ispadalo 4 poslednjeplasirana kluba Zemun , Vlasina, Mladenovac i Radnički iz Pirota dok je 14.niški Radnički igrao baraž za opstanak koji je u dvomeču sa Inđijom izgubio pa se zajedno sa Vlasinom i imenjakom iz Pirota našao u Srpskoj ligi Istok.

Dobro je podsetiti se rivala Rosuljca u tom prvenstvu 2007-2008. Prvak je bio Javor i plasirao se u Super ligu gde se i sada nalazi, drugo mesto pripalo je Jagodini sada je član iste lige. Sledeća četiri mesta koja su vodila u baraž za popunu Super lige:
3.BSK Borča trenutno u Srpskoj ligi Beograd,
4. Rad sada u Super ligi,
5. Voždovac takođe član SL,
6. Metalac sada u Prvoj ligi Srbije.

Na 7.mestu bio je Srem koji se ugasio 2013.godine,
8.Mladost Apatin sada u Vojvođanskoj ligi Sever,
9. ČSK Pivara sda u PLS,
10.Novi Sada ugašen 2014.godine,
11.Sevojno sada Sloboda član PLS,
12.Novi Pazar PLS,
13.Hajduk saad Beogradska zona.

Ispali su:
14.Radnički Niš,sada u SL,
15.Zemun sada član SL,
16. Vlasina zona Jug,
17. Mladenovac, prva BG liga, i
18. Radnički Pirot sada u PLS.

Kao što se vidi od tadašnjih Vlasininih rivala 6 su sada Superligaši. U svom 5 prvenstva dugom boravku u Prvoj ligi Srbije, od sadašnjih superligaša na Rosulji su gostovali Spartak iz Subotice, Čukarički, Napredak Kruševac, Mladost iz Lučana, Radnik i Mačva. Od 16 sadašnjih Superligaša Vlasotinčani su u prvenstvima igrali sa 11, klubovi za respekt i poštovanje koji i danas mnogo znače u srpskom fudbalu. Vlasina se na prvenstvenim mečevima nije sastajala sa Crvenom Zvezdom, Partizanom, Vojvodinom, Bačkom i čačanskim Borcem.

Posle petogodišnje bajke u Prvoj ligi Srbije i časti da do poslednjeg mesta ispunjena Rosulja, od 2 do 5 hiljada ljubitelja fudbla, vidi kvalitetan fudbal, usledio je strmoglavi pad, najpre u Srpsku ligu a onda i u Zonu. Kratak jednogodišnji izlet u na srpskoligaški Istok samo je donekle podsetio ljubitelje Vlasine kako je naći se u boljem društvu. Kao nedorastao, ili neki gubavac, klub s Rosulje je ekspresno izbačen iz tog društva na prevaspitavanje i preispitivanje. Dosadašnje analize pokazuju da se ništa značajnije nije izmenilo, klub tavori u drugom delu tabele bliži dnu nego sredini sa mnogim nerešenim problemima od kadrovskih, kako u sportskom, tako i u ostalim sektorima, preko pravnih do finansijskih. Sve ovo ukazuje na neveselu budućnost ali pristalice kluba, kojih je sve manje na stadionu, ipak veruju da neće doći do onog najgoreg, prelazak u niži stepen što bi bilo jednako gašenju kluba kome je potrebno još par godina do stotog rođendana. Kod mnogih nadu u bolje sutra na Rosulji podgreva i činjenica da su uz klub i iskusni kadrovi koji već više od 10 godina kormilare vlasotinačkim brodom, koji će Rosuljce ipak odvesti u svetlu budućnost ili…

 

Objavljeno: 02.11.2017 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca