Fudbal – „Mudraci“ prekrili šatrom JOL

Korona jeste i još će menjati naše živote i životne navike. U tim promenama ima dobrih ali i glupih odluka i mahinacija. Postalo je za sve loše okriviti Koronu ili se izgovarati njom kako bi se proturili lični interesi. Dobar primer za to je fudbalska organizacija Jablaničkog okruga. Posle nerazumnih odluka FS RIS u pogledu prekrajanja liga a sve po meri ličnih interesa, čije posledice će nas tek opterećivati u narednim godinama, slične poteze povlači i rukovodstvo FSJO.

„Savet mudraca“ u liki Izvršnog odbora FS Jablaničkog okruga donosi „istorijsku“ odluku da Jablaničku okružnu ligu sa 16 poveća na 24 člana ?!!! Da se „vlasi ne dosete“ sve zamaskirano u dve grupe od po 12 klubova. Mesta u ovako mamutizovanoj ligi dobili su, što bi narod rekao, „i Kurta i Murta“, pored „starosedelaca“ od kojih većina jedva sastavlja kraj s krajem, naročito klubovi sa područja grada Leskovca koji iz budžeta dobijaju tri puta manje novca nego klubovi istog ranga sa područja vlasotinačke opštine. Voljom „saveta mudraca“ šansu da igraju u višem rangu dobilo je još 8 (osam) kluba iz MOL JO. Kome je u interesu da ovakvim potezom degradira ionako već posrnuli fudbal može se samo nagađati ali to sigurno nisu fudbalski klubovi i fudbalski sport u celini.

Odavno kruže priče da se plasman i napredovanje odnosno nazadovanje ne rešavaju na zelenom travnatom pravpugaoniku nego za zelenim stolom. Da pomenute priče nisu bez osnova dokazali su i leskovački „mudraci“, i pomenutu cirkusijadu su obojili sumnjom. Naime nisu svi klubovi iz prvih osam iz MOL napredovali, „mudraci“ su neke preskočili pa su avanzovali i klubovi ispod 8. mesta. Doduše oni koji su skrojili ovako nakaradnu odluku imaju uporište u članovima 79. i 80. Propozicija, ali ne i u zdravom razumu, koji dozvoljavaju da IO FSJO može bez obzira na postignute rezultate na terenu, odrediti klub koji će napredovati.

„Mudraci“ su se oglušili i o još jednom pravilu koje kaže da bez obzira na bilo kakve reorganizacije poslednjeplasirani klub mora da ispadne, FK Kumarevo 65 iako poslednjeplasirani je zadržao status člana JOL. Da se bar ovo ispoštovalo moglo je da se oslobodi mesto za Mladost iz Batulovca koje od većine klubova JOL ima bolje uslove za rad i takmičenje.

Po onoj narodnoj „Kud svi Turci tu i mali Mujo“ mogli su čelnici fudbalske organizacije „što južnije to tužnije“ da izađu u susret i onim „jadnicima“ koji su ostali ispod demarkacione linije na broju osam, a njih je 11, da formiraju još jednu grupu JOL, pa „vuk sit i ovce na broju“.

Sledećeg vikenda kreće takmičenje u ovoj „Frankejnštajn ligi“ a da li će se završiti ? A onda će uslediti nove „makaze“ pa će mudri krojači možda formirati još jednu grupu JOL-a, ako ovo stanje pandemije potraje ponestaće klubova za neku buduću reorganizaciju. I niko ne haje za važnu činjenicu da se svaka reorganizacija mora najaviti godinu dana ranije. Ali za sve je kriva Korona koja nam je uništila i ono malo zdravog razuma koji smo imali !!!

 

Objavljeno: 24.08.2020 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca