Fudbal – Zubar, lekar, apotekar

Od ovog prvenstva u ligama pod ingerencijom FS Jablaničkog okruga u članu propozicija koji se tiče uslova za odigravanje utakmice uvedena je obaveza domaćina utakmice da obezbedi prisustvo medicinskog osoblja, lekara ili medicinskog tehničara, što je naravno trebalo mnogo ranije uraditi s obzirom na rizike kojima su izloženi fudbaleri. Ako ova odredba nije ispoštovana utakmica se neće igrati i registrovaće se službenim rezultatom u korist gosta a domaćinu sledi dodatna kazna u vidu oduzimanja bodova.

Ovakav primer desio se u Šišavi na utakmici koju je Jedinstvo trebalo da igra sa Čekminom, Šišavci su izgubili utakmicu i oduzet im je jedan bod sve u skladu sa pravilima. Ali da li ta ista pravila važe za sve klubove i ko sve može biti medicinsko osoblje na utakmici ?

Primer drugi, na utakmicama koje kao domaćin igra Mladi borac, član Jablaničke okružne lige, kao dežurni medicinski radnik prijavljen je farmaceutski tehničar, kako bi se narodski reklo apotekarski pomoćnik, i kada se na tu okolnost žalio klub koji je u prethodnom slučaju kažnjen, Jedinstvo iz Šišave, usledilo je ekspresno obaveštenje takmičarskog organa, objavljeno na sajtu FSJO u kojem se pojašnjava da na utakmicama kao medicinsko osoblje mogu dežurati stomatološki tehničari odnosno zubotehničari, farmaceuti, laboranti itd. Naravno žalba Šišavaca je odbijena. Odgovorni u klubu iz Šišave su se žalili višoj instanci i najavili da ukoliko se žalba ne usvoji da će istrajati i tražiti pravdu sve do FSS.

Na mečevima u Jablaničkoj okružnoj i međuopštinskoj ligi fudbaleri malo ili ni malo ne treniraju pa je rizik od povređivanja daleko veći, a koliko u tom slučaju može pomoći apotekarski pomoćnik ili zubotehničar, odnosno laborant, ostaje za diskusiju.

Nakaradno tumačenje ovog člana od strane takmičarskog organa FSJO može dovesti do nesagledivih posledica po zdravlje fudbalera.

Čini se da su odgovorni u FSJO imali nameru da samo ispune formalnost o prisustvu medicinskog osoblja na mečevima dve lige pod njihovom ingerencijom ali ne i da stvarno brinu o zdravlju fudbalera. Ovakvo kontraverzno obaveštenje u fudbalskim krugovima se tumači kao namera da se zaštiti klub iz Živkova koji se na čudesan način u prošlom prvenstvu spasao ispadanja iz Jablaničke okružne lige ali i da se dodatno optereti Jedinstvo kako bi što dublje potonulo i na kraju ispalo iz lige.

Jesenji deo prvenstva u dve lige je pri kraju ali odgovorni bi mogli da za nastavk takmičenja još jednom izmene član 17. tačku 11. i u cilju zaštite zdravlja igrača i u medicinsko osoblje navedu one koji stvarno mogu pružiti adekvatnu pomoć povređenim fudbalerima.

 

Objavljeno: 05.11.2017 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca