GD Rujnica – Dodela legitimacija „Čuvar zaštićenog područja-volonter“

Nakon dve godina rada sa sa decom, u saradnji sa Nacionalnim parkom Kopaonik, juna meseca organizovano je polaganje za Čuvara zaštićenog područja-volonter. Devet mališana je zasluženo svojim trudom, radom, odgovornošću i ljibavi prema prirodi steklo zvanje „Čuvar zastićenog područja-volonter“ kao i članovi društva koji su dve godine radili sa decom.

Ovim zvanjem prenosiće svoja znanja vršnjacima i uticati na svoje okruženje iz oblasti zaštite životne sredine. Biće pokretači i učesnici mnogobrojnih akcija i dati primer odgovornog delovanja prema prirodi. U zaštićenim područjima moći će dadeluju tako što će nadležne službe obavestavati o nepravilnostima koje uoče na tim područjima kako bi se blagovremeno reagovalo.

Žaklina Stefanović član Opštinskog veća zadužena za Zaštitu životne sredine naglasila je kako je ovo jedan veliki korak za opšinu uopšte, uključivanje dece u proces očuvanja životne sredine i da već postoje nacrti na kojima će se raditi udruženo sa GD „Rujnica“

-Ovim se neće stati ni u edukativnom smislu. U na rednom periodu će se raditi na edukaciji dece ka zvanju „Gljivar“, pri Mikološko gljivarskom savezu Srbije. Ukoliko epidemiološka situacija ne bude povoljna za održavanje radionica u prirodi, pripremljene su onlajn prezentacije – rekla je Sunčica Jović, predsednik udruženja.

Ivana Todorović je u razgovoru sa decom naglasila da će se naredne godine realizovati obilasci mnogih zaštićenih područja i upoznati tereni i gljive kakvih nema u našem kraju.

 

Objavljeno: 06.11.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca