GD „Rujnica“ – Sprečeno trovanje gljivama u Vlasotincu

Iz gljivarskog društva „Rujnica“ dobili smo saopštenje za javnost koje vam prenosimo u celini.

Vremenske prilike su u ovom periodu pogodovale gljivama pa su nam šume i proplanci preplavljeni raznovrsnim gljivama. Pojavile su se one koje se retko javljaju i one od najukusnijih do najotrovnijih.

Sugrađanin, koji je juče kupio gljive od uličnog prodavca, mislivši da su sunčanice, (u našem kraju poznata kao srndak), bilo je nešto sumljivo pa je zatražio pomoć. U kesi su bile sunčanice, ali ne one jestive, koje su istog trenutka završile u korpi za smeće. Kako nam je objasnio gde je kupio danas smo na istom mestu naišli na par prodavaca. Od nekoliko prepunih korpi i kofa našli smo samo par Macrolepiota procera (jestiva sunčanica), dok su sve ostale bile Chlorophyllum rhacodes koja nije jestiva, takozvana kuštrava sunčanica.

Kuštravа sunčanicа

Kuštravu sunčanicu je lako prepoznati po tome što će se na oštećenim delovima šešira i drške pojaviti tamno narandžasta do crvena boja, i to je siguran znak da je ne trebate konzumirati. Kuštrava sunčanica sadrži toksine koji izazivaju gastrološke probleme tj.otrovna je.

Otpor na sugestije jednog od prodavaca je bio baš buran, tvrdoglavost kupaca koji nisu želeli da sarađuju pa neki i kupili, nama samo ostaje da se nadamo da ce proći sa lakšim tegobama, dok je drugi prodavac bio savestan i istog momenta bacio sve gljive i poželeo edukaciju.

Savetujemo gradjanima da budu oprezu!

U Vlasotincu se mogu uvek obratiti Gljivarskom društvu „Rujnica“ kako bi razrešili sve nedoumice oko nepoznatih gljiva, priključiti se društvu i edukovati se. Mogu nas kontaktirati na fb stranici i instagramu, kao i na telefone naših članova koji su položili ispit za zvanje Gljivar, na tel. 062 315 424.

Žaklina Stefanović, član gljivarskog društva „Rujnica“ i opštinski većnik, radiće na tome da se društvo poveže sa nadležnim službama za kontrolu uličnih prodavaca, kako bi smo u svakom momentu pružili pomoć kada su gljive u pitanju.

Predsednik GD “ Rujnica“ Vlasotince, Sunčica Jović.

 

Objavljeno: 04.11.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca