Gljivarsko društvo “Rujnica” predstavilo svoj rad u 2019. godini

Predstavnice Gljivarskog društva “Rujnica” su u prisustvu mnogobrojnih najmlađih članova i njihovih roditelja, nastavnika i profesora kao i zainteresovanih građana, 13. decembra prezentovale su rad udruženja u ovoj godini. Pozdravljajući sve prisutne Žaklina Stefanović je istakla da deca koja su članovi udruženja pored toga što nauče uvek nešto novo, imala mogućnost da se druže, da putuju, da provode više vremena u prirodi, da shvate značaj zaštite i očuvanja životne sredine.

Ističući da je godišnji plan društva “Rujnica” u potpunosti realizovan, predsednica GD „Rujnica“ Sunčica Jović je istakla, da je tokom izveštajnog perioda bilo rada na terenu, da su realizovane mnoge radionice sa decom, da je organizovana manifestacija “Dani gljiva”, da su učestvovali na mnogim gljivarskim manifestacijama kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

“ Tokom ove godine ne samo da smo u potpunosti realizovali planirane aktivnosti, već smo uspeli da uradimo i mnoge aktivnosti koje nisu u godišnjem planu, ali su svakako bile značajne . , a posebno kada su naši najmlađi članovi u pitanju. Na svim manifestacijama, na kojima je naše udruženje učestvovalo ili ih je organizovalo, uvek smo pored promociju udruženja promovisali našu opštinu i njene turističke potencijale. U dosadašnjem radu imali smo veliku i nesebičnu podršku i saradnju opštine Vlasotince, svih škola koje se uvek i rado odazivaju na naše aktivnosti, drugih udruženja, ustanova, preduzeća i pojedinaca bez čije pomoći mnoge akcije ne bi bile realizovane. Veliku podršku i razumevanje uvek smo imali i od roditelja naših učenika. Posebno zadovoljstvo pružio nam je rad sa decom, koja su bila veoma zainteresovana za sve što smo radili kako na radionicama, tako i na izletima koje smo tokom godine organizovali,svojim aktivnim učešćem, brigom o prirodi, igrom do znanja, dokazali su da oni zapravo najbolji ambasadori budućnosti”, rekla je Sunčica Jović .

Tokom ove godine obilazeći teren članovi društva “Rujnica” evidentirali su 145 vrsta gljiva na području vlasotinačke opštine od kojih su pojedine vrste veoma retke.


Govoreći o planovima za narednu godinu, Sunčica Mitrović je istakla, da će i tokom naredne godine se nastaviti sa aktivnostima sa decom, da će se organizovati manifestacija “Dani gljiva” u Vlasotincu, da će učestvovati u aktivnostima Mikološko gljivarskog saveza Srbije, da će se nastaviti sa edukacijom članova i zainteresovanih građana, da će se raditi na obeležavanju gljivarske staze, da će udruženje raditi edukativna predavanja o gljivama kao hrani i leku, te da će nastaviti sa promocijom vlasotinačke opštine.

“Sami ne možemo postići mnogo, tako da i tokom naredne godine planiramo da nastavimo saradnju sa lokalnom samoupravnom, sa školama, drugim udruženjima, sa ustanovama i preduzećima, sa ljudima dobre volje koji su nam i tokom ove godine mnogo pomogli. Kao i ove i naredne godine prijavićemo zainteresovane članove za polaganje za zvanje determinator i gljivar, kao i za zvanje čuvari prirode Srbije i zaštićenih područja “, kazala je Sunčica Jović, predsednik GD “Rujnica”.


 

Objavljeno: 16.12.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca