Godinu dana stabilne vlasti

Nakon formiranja skupštinske većine koju u Vlasotincu od prošlogodišnjih lokalnih izbora čine SNS, SPS i ranije Nova Srbija, danas Pokret za bolju Srbiju, u infrastrukturne objekte uloženo je oko 300 miliona dinara, rečeno je na konferenciji za novinare povodom godišnjice rada aktuelne vlasti. U pitanju su završeni projekti, zatim oni čija je realizacija u toku, potom ugovoreni poslovi koji će početi narednih dana ili nedelja, ali i oni za koje su sredstva obezbeđena, a predstoje im tenderske procedure. Uglavnom je reč o putnoj i vodovodnoj infrastrukturi, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović. Takođe, rekonstruišu se zgrada Gimnazije i Tehničke škole, Dom zdravlja, rekonstruisan je krov Zavičajnog muzeja, osnovna škola u Boljaru, opremana je industrijska zona,urađena čuvena ulica Đorđa Jovića, obezbeđena sredstva preko japanske ambasade za kamion smećar, nabavljena nova saobraćajna signalizacija I mašina za farbanje horizontalne signalizacije.

– Smatram da smo opštinsku kasu doveli u stabilno stanje, povećali smo naplatu poreza, namenska sredstva trošimo strogo namenski i sve obaveze podmirujemo na vreme. Ta stabilnost rezultirala je dobrom saradnjom sa svim ministarstvima. Ono što je veoma važno, a zbog čega zahvaljujem i građanima na razumevanju je sektor naplate poreza koji sada iznosi 95%. To nam daje mogućnost da radimo više i bolje. A bez obzira na postignute rezultate, izazova i problema ima na svakom koraku – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

IZAZOVI NA SVAKOM KORAKU

Najvažniji bezbednosni problem za građane Vlasotinca su psi lutalice i on će uskoro biti rešen jer je izgradnja prihvatilišta za pse pri kraju, dodao je Todorović. Izazova ima i u komunalnom sektoru.

– Problemi u „Vodovodu“ su toliko veliki da smo morali da angažujemo i konsultantsku kuću, da pitamo stručnije od nas za predlog mera. Građane muči i parkiranje, a te poslove ćemo poveriti „Komunalcu“. Nedostaju nam kadrovi, trenutno imamo sistematizovanih 17 radnih mesta za koje nemamo kadrove. S druge strane, na jesen očekujemo otvaranje novog pogona Grunera čiji je objekat završen i prošao je tehnički prijem – zaključio je Todorović.
Zamenik predsednika Skupštine opštine Nenad Stojković naglasio je da je formiranje aktuelne skupštinske većine bilo zrela politička odluka i da je dovelo do toga da se u Vlasotincu danas radi i gradi više nego decenijama unazad.

– Činjenica da danas sedimo pred vama spremni da položimo račune za ono što smo radili u prethodnih godinu dana dovoljno govori o stabilnosti lokalne vlasti – rekao je Stojković.

POLJOPRIVREDDA NAJVAŽNIJA GRANA

Poljoprivreda, kao najvažnija privredna grana u vlasotičkoj opštini takođe ima drugačiji tretman nego ranije, podvukao je pomoćnik predsednika opštine za ova resor Nebojša Stojanović.
– Ove godine smo odvojili 16,3 miliona dinara za poljoprivredu, što je 2,8 % budžeta i znatno više u odnosu na prethodne godine. Verujem da ćemo se narednih godina približiti brojci od 5% izdvajanja iz budžeta za ove namen e- rekao je Stojanović

Zamenik predsednika opštine Boško Stančić rekao je da je Vlasotince postalo jedno od većih gradilišta na ovim prostorima. On je naveo da se sredstvima lokalne samouprave rade i grade putevi, vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i da se rekonstruišu domovi kulture, a za medije i građane imao je i jednu ekskluzivnu vest.

– Počeće radovi na putnom pravcu Vlasotince – Lopušnja – Bistrica, započetom 2007. Sredstva u iznosu od 49 miliona dinara odobrilo je preduzeće Putevi Srbije i tu nema učešća opštine – rekao je Stančić.


Na novinarsko pitanje šta će biti sa mostom u Konopnici, predsednik Zoran Tododrović je odgovorio:

– Zbog izmene zakona morali smo da menjamo projekat i za to smo u budžetu odvojili sredstva. Konkurisali smo kod ministarstva privrede, nismo prošli, ali bivši premijer, sadašnji predsedni nam je obećao 50 miliona finansiranja sa republičkog nivoa, a da ostatak finansira opština. Ako dobijemo tih 50 miliona, a verujem da hoćemo, mi ćemo naći načina da obezbedimo ostatak novca.

Na konstataciju da se dugo govori o javno privatnom partnerstvu u oblasti javne rasvete, a da se ništa vidljivo ne radi Todorović je odgovorio da je taj proces, inače, veoma dug i da je tu uključena vladina komisija.

– Ja pratim te postupke poslednje dve godine u drugim opštinama i vidim da je proces svuda dug, a i kada se završe tenderi česte su žalbe jer ima mnogo zainteresovanih.

Predsednik opštine dodao je da je za 80 projekata spremna dokumentacija sa svim dozvolama, kako bi moglo da se konkuriše kod republičkih organa ili drugih fondova.


 

Objavljeno: 05.06.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca