Golmanska svečanost u gradu na Vlasini

Ovih vrelih julskih dana kada sunce prosto prži, okupili su se u Vlasotincu, golmani iz „Bata Mišine radionice“, povodom 40 godina uspešnog rada sa golmanima Miše Petrovića iz Vlasotinca poznatog i priznatog trenera golmana. Ovaj nesumljivo vredni stvaralac čuvara mreža ponosi se činjenicom da su Aleksandar Kocić i Dejan Pešić istovremeno bili ispred mreže šampionske Crvene zvezde i mlade i seniorske reprezentacije naše zemlje. Nisu mogli da u gradu na reci Vlasini dođu sva njegova deca, jer Srđan Stamenković nekadašnji golman kluba iz Ljutice Bogdana upravo je raskidao ugovor sa Nefčijem, dok je Borivoje Ristić morao na utakmici superligaša Čukaričkog.

– Presrećan sam činjenicom da sam i ja utkao bar delić svog rada u uspešnim karijerama svojih nekadašnjih golmana. Ja sam sa njima uglavnom radio na početku njihovih karijera i svojski sam se trudio da ih pravo usmerim, jer posao profesionalnog fudbalera, a pogotovu golmana, jednako je težak kao i posao rudara u jami – veli poslovično skromni Miša Petrović trenerska golmanska legenda juga Srbije.

Koji je razlog okupljanja vaših golmana ?
– Mi se tradicionalno viđamo u pauzama prvenstva. Dođe ko može, ali gotovo da se sa svima njima redovno telefonom čujem. Ja skoro da i nisam primetio da sa golmanima radim već pune četiri decenije, ali toga se setio Nenad Petrović iz Leskovca, koji je upravo ovih dana postao i sam trener sa „B“ licencom.

Da li ste zadovoljni učincima vaših pulena u prethodnom periodu ?
– Ne da sam zadovoljan, već sam prezadovoljan. Ali, mogli su morali i više. To stalno potenciram, jer golman uvek mora da se ispruži što duže može i da vrhovima prstiju odbrani svoj gol, a time i svoju sportsku karijeru.

Imali smo nekada plejadu vrsnih čuvara mreže. Da li ima trenutno u Srbiji golmana koji bi mogao da bude oslonac naše reprezentacije ?
– Struka je zatajila u radu sa golmanima, a mnogi i ne cene trenere koji rade ovaj nesumnjivo važan posao. Ako je na gol Španije mogao da dođe u to vreme mladi Kasiljas, siguran sam da je i Rajković već sazreo da može na gol naše najbolje selekcije. Svojim odbranama na Novom Zelandu na najbolji način je pokazao se radi o golmanu visokog potencijala i kvaliteta.

Znamo da se ste prijatelj sa mnogim vrhunskim trenerima. Da li ste i danas sa njima na vezi ?
– Kako da ne. Sa Enverom Marićem se stalno čujem. a svoja golmanska iskustva razmenjujem i sa legendarnim Šoškićem, Pantelićem, Dujkovićem i Simovićem. Ovih dana u Vlasotince dolazi u svoj porodični dom i Slaviša Stojanović, koji je izvanredan trener, koji je prošle godine uspeo da povrati titulu Zvezdi. Sve ove fudbalske gromade koje sam napred pobrojao još bolji su kao časni i pošteni ljudi – zaključuje Miša Petrović.


Raritet – BRANILI NA ČETIRI KONTINENTA
Na svečarskom okupljanju bili su: Aleksandar Kocić, braća Dejan i Saša Pešić, Velimir Zdravković, Nenad Petrović, koji su branili na tri kontinenta, dok nije bilo Miloša Kocića koji je duže vreme bio u Americi, a sada je u Mađarskoj.

Tamna strana „Rosulje“ – ZNANjE I PEDAGOGIJA
– Mnogo toga u poslednje vreme ne štima na legendarnoj „Rosulji“, koja je uvek imala golmanskog potencijala. Saša Pešić, koji je nekada bio izuzetan čuvar mreže izuzetno dobro i kvaliteno radi sa golmanima. Biće rezultata, samo treba strpljenja i stručnog rada, pogotovu u onom delu gde se pojedinac u klubu izdiže iznad kolektiva, a znanje i pedagogija mu ne dostižu ni visinu kućnog praga – orginalan je u svom kazivanju Miša.


 

Objavljeno: 29.07.2015 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca