Građanski front Vlasotince – Saopštenje povodom aktuelne epidemiološke situacije

Povodom aktuelne epidemiološke situacije u Vlasotincu, Građanski front Vlasotince se oglasio saopštenjem za javnost koje vam u celosti prenosimo.


Saopštenje povodom aktuelne epidemiološke situacije u Vlasotincu.

Zbog brojih zakonskih odredbi, procedura, različitih nivoa ingerencija i dr. rad lokalnog Štaba za vanredne situacije je umnogome usporen, skoro pasivan. Ovo nikako ne opravdava činjenicu da ukoliko donete mere (donete kako na republičkom tako i na lokalnom nivou) i radnje ne daju rezultate u dužem vremenskom periodu, aktvnosti treba svesti samo na svakodnevno obaveštavanje građana putem medija o broju zaraženih, dezinfekciju javnih površina i nabavku neophodnih sredstava za borbu protiv pandemije covid-19.

Polazeći od činjenice da je opština Vlasotince još 12. novembra 2020. na svojoj teritoriji uvela vanrednu situaciju (jedna od prvih opština u Srbiji) i da je do danas broj novozaraženih i broj pregleda u kovid ambulanti konstantan, a u konsultaciji sa ljudima iz oblasti zdravstva koji su na prvoj liniji borbe i samim građanima, apelujemo na lokalni Štab za vanredne situacije:

1.-da ulože maksimalni napor kod viših nivoa vlasti kako bi se ubrzao proces dobijanja saglasnosti Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije za rad novog rendgen aparata u Domu zdravlja, kako bi isti što pre bio stavljen u funkciju.

2.-da se shodno kapacitetima i mogućnostima Doma zdravlja Vlasotince uvede treća smena u kovid ambulanti (smena od 19h).

3.-da se pristupi ograđivanju Doma zdravlja ili kovid dela (privremenim panelima) kako bi se smanjila cirkulacija i mešanje kovid i nekovid pacijenata, kao i mešanje pacijenata i zdravstvenog osoblja.

4.-da se u Domu zdravlja uvede posebna telefonska linija za pacijente koji imaju simptome kovid-a kako bi se rasteretili pozivi ka službi HMP.

5.-da se reaktivira Call centar i volonterska mreža.

6.-da se uvede sistem numeracije pacijenata (svaki pacijent dobija broj u trijažnom centru) i čeka svoj red za pregled u kovid ambulanti, čime bi se izbegle gužve u samoj kovid ambulanti.

7.-da se razmotri mogućnost privremenog izmeštanja kovid ambulante ili u halu SRC „Vlasina“ ili u novoizgrađenoj fiskulturnoj sali osnovne škole „Sniša Janić“ ili na neku drugu lokaciju.

Od sugrađana tražimo maksimalnu ozbiljnost i primenu svih preporučenih epidemioloških mera u svakodnevnom životu , a posebno prilikom odlaska u Dom zdravlja.

Neodgovornim ponašanjem ugrožavamo najpre sebe, a zatim i zdravstvene radnike i vrlo lako možemo doći u situaciju da neće imati ko da nas leči.

Građanski front Vlasotince,
članica asocijacije Građanski front.

 

Objavljeno: 09.12.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Led Bilbord u centru Vlasotinca

    NOVO !!! NOVO !!! NOVO !!!
  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca