Hronika naše varoši – povodom pet vekova od prvog pominjanja Vlasotinca u pisanim dokumentima

Vlasotinački gimnazijalci izveli su sinoć u sali bioskopa priredbu pod nazivom „Hronika naše varoši“ , posvećenu jubileju – pet vekova od prvog pominjanja Vlasotinca u pisanim dokumentima.

Učenici su sa svojim profesorima na duhovit način predstavili Vlasotince kroz vekove, onako kako ga je u svojim putopisima opisao Mita Rakić, kako ga je video vojvoda Živojin Mišić, opisao novinar Leskovačkog glasnika 1934. godine i doživela pesnikinja Mira Alečković. Publiku su na zanimljiv i nostalgičan način prošetali kroz minule vekove i različite periode razvoja Vlasotinca, spajajući staro i novo, tradicionalno i moderno.

Povodom jubileja -pet vekova od pominjanja Vlasotinca u turskom popisu iz 1516.godine – Turistička organizacija Vlasotinca izdala je razglednice sa naznakom jubileja, a štampaće se i knjiga o čuvenom vlasotinačkom industrijalcu, jednom od najvećih u Srbiji, gradonačelniku Beograda između dva svetska rata, Vladi Iliću. Na ovom delu profesor srpskog jezika u Gimanziji “Stevan Jakovljević”, Saša Stanković radio je punih sedam godina.

 

Objavljeno: 27.12.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca