Humanitarno udruženje „Koce zauvek“ i akcija dobrovoljnog davanja krvi

U galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ danas je održana prva ovogodišnja akcija dobrovljnog davanja krvi. U organizaciji ove akcije, pored Zavoda za transfuziju krvi iz Niša i Crvenog krsta iz Vlasotinca, po prvi put se uključilo i humanitarno udruženje „Koce zauvek“ iz Vranja.

Po rečima organizatora termin održavanja akcije 10. januar je i povod da se na ovaj način obeleži i dan sećanja na Vlasotinčanina Vladu Ilića, jer je upravo on 10. januara 1935. godine imenovan za gradonačelnika Beograda. U planu organizatora je da akcija postane tradicionalna i da se organizuje svake godine istog dana.

-Naše udruženje redovno učestvuje u humanitarnim akcijama koje se organizuju u mnogim mestima. Do sada smo podržali akcije u Pčinjskom okrugu, danas smo u Vlasotincu, a u planu nam je da nastavimo sa akcijama i u drugim opštinama. Inače, udruženje „Koce zauvek“, formirano je 2014. godine, nakon iznenadne smrti mog sina, koji je tada bio učenik četvrte godine Medicinske škole u Vranju. Kroz učešća u akcijama dobrovoljnog davanja krvi kao humanitarnog i plemenitog gesta, čuvamo i sećanje na njega. Udruženje trenutno broj oko 1000 dobrovoljnih davalaca krvi, a uglavnom su to višestruki davaoci – kaže Blagoje Kocić, osnivač udruženja i sam dobrovoljni davalac krvi, inače rođeni Vlasotinčanin koji živi u Vranju.


Na današnjoj akciji učestvovalo je 92 dobrovoljna davaoca, krv je po prvi put dalo 17 lica, a učestvovalo je i sedam žena. Interesentno je da su na akciji učestvovali i 12 dobrovoljna davaoca, članova udruženja „Koce zauvek“ iz Vranja. Za članove udruženja predsednik opštine Bratislav Petrović organizovao je prijem, ističući da je lokalna samouprava spremna da podrži humanitarne akcije u okvirima svojih mogućnosti.

-Planiramo da ova akcija postane tradicionalna, da je organizujemo svake naredne godine. Odaziv dobrovoljnih davalaca danas je bio dobar. Nadamo se da će i na narednim akcijama učešće biti zadovoljavajuće, jer naših pet minuta spašava nečiji život – istakao je Danijel Kocić, sekretar Crvenog krsta Vlasotince.

Naredna redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana tokom februara meseca.


 

Objavljeno: 10.01.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca