IN MEMORIAM: Nebojša Mitrović Puša

Istaknuti slikar i omiljeni profesor Nebojša Mitrović Puša preminuo je danas u 66. godini.

Nebojša Mitrović Puša rođen je 20. aprila 1953. godine u Vlasotincu, gde je završio gimnaziju. Višu pedagošku školu i Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu. Izlagao je na pet samostalnih izložbi u Vlasotincu i Leskovcu. Učestvovao je na 38 grupnih izložbi na likovnim kolonijama u Srbiji i Crnoj Gori.

Svoj radni vek proveo je u osnovnim školama „8. oktobar“ u Vlasotincu i „Braća Milenković“ u Šišavi, kao i u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“.

Jedan je od utemeljivača i redovni učesnik Likovnog salona – likovni stvaraoci Vlasotinca. Vlasotinčani su imali priliku da upoznaju Pušu kao veoma dobrog slikara, majstora akvarela, ulja na platnu ali su veoma malo upoznali njegova vajarska dela. Na njegovim slikama dominiraju pejzaži, ali ljubitelji kičice nisu bili uskraćeni ni za druge tehnike i motive, od nadrealizma do fovizma.


Nebojša Mitrović sa porodicom

Prošle godine, 20. aprila, na dan njegovog rođendana, Kulturni centar Vlasotince je priredio petu samostalnu izložbu Nebojše Mitrovića Puše. Ovom prilikom prof. Luka Krstić je rekao: “U Pušinim slikama utkana je energija koju publika oseti dok posmatra slike. Puša ume da prepozna, da odabere i prenese na platno ono što nosi u sebi. NJegove slike ne predstavljaju prošlost, ne predstavljaju budućnost, one predstavljaju večnost“.


 

Objavljeno: 26.06.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca